Teknoloji

NASA Mars’ta ilk kez deprem tespit etti

nasa mars

NASA Mars hakkında daha fazla bilgi toplamak amacıyla kızıl gezegene gönderdiği InSight uzay aracına jeolojik olayları kaydedebilmek adına bir sismograf da yerleştirmişti. Bu sismografın gezegenin yüzeyine montajı da geçtiğimiz aralık ayının sonlarında gerçekleştirilmişti. Bu sismografın 6 Nisan itibarıyla Mars’ın içinden geldiği düşünülen bir titreşimi kaydettiği açıklandı.

Bu titreşimin Mars’ın içinde nelerin olduğunu anlatmak için pek yeterli olmadığı belirtilse de, gezegenin sismik açıdan aktif olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor. 14 Mart, 10 Nisan ve 11 Nisan’da da bazı hareketliliklerin fark edildiği, ancak bunların pek kuvvetli olmadığı belirtildi.

NASA’dan yapılan açıklamada, deprem titreşiminin kaydedilmesinde asıl rolün sismografın tasarımına ait olduğuna dikkat çekildi. “İç Yapı İçin Sismik Deney” adını taşıyan sismograf sisteminde rüzgar ve hava durumu gibi dış etmenlerin etkisini sınırlayacak çok sayıda bariyer bulunuyor. Bu sayede sistemin çok derine inmeden ince titreşimleri kaydetmesi de mümkün hâle geliyor. Zayıf titreşimlerin kaydedilmesi için ekstra hassas “Çok Geniş Bant” sensörlerinden yararlanılıyor.

NASA Mars üzerinde meydana gelen titreşimin kaynağını saptamaya yönelik çalışmalarına hâlâ devam ediyor. Bu çalışmaların sonuçlarına dair detayların önümüzdeki dönemde paylaşılması planlanıyor. Yine de, belirgin bir titreşimin kaydedilebilmiş olmasının bile önemli bir başarı olduğuna dikkat çekiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER