Bilim

NASA Mars’taki uzay araçlarıyla iki hafta boyunca iletişim kuramayacak

nasa mars

NASA Mars keşif robotlarıyla önümüzdeki iki hafta boyunca iletişim kuramayacak. Bu iletişim kopukluğu, normal işleyişi engelleyecek bir doğa olayından kaynaklanacak. Mars ve Dünya yörüngelerinde hâlihazırda Güneş kavuşumu olarak bilinen bir hizalamaya geldi.

Burada Mars ve Dünya, Güneş’in farklı taraflarına düşmüş durumda. NASA bu pozisyonda Mars’taki robotlara konum göndermenin riskli olduğunu çünkü Güneş’in müdahalesinin zararlı bir etki yapabileceğini belirtiyor.

NASA, gezegenler daha uygun konumlara gelene kadar herhangi bir sorunun yaşanmasını engellemek için robotlarıyla iletişime planlı bir ara verdi. Geçtiğimiz cumartesi günü itibarıyla başlayan kesinti, 25 Kasım’a kadar devam edecek. Güneş kavuşumu, her iki yılda bir meydana geliyor. Mars robotları bu dönemde işleyişiyle ilgili temel bilgileri paylaşabilecek olsa da, iki hafta boyunca başka bir iletişim olmayacak.

NASA Mars’ta farklı araçlarla bilgi topluyor

NASA Mars’ta Perseverance ve Curiosity uzay araçları, Ingenuity helikopter, Mars Reconnaissance Yörünge Aracı, Odyssey ve MAVEN yörünge araçlarıyla faaliyetler yürütüyor. Bu robotlar önümüzdeki iki hafta boyunca tek başlarına kalacak. Bu süreçte bilgi toplama işlemleri devam edecek, ancak toplanan veriler Dünya’ya aktarılmayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER