Bilim

NASA’nın Ingenuity Mars helikopteriyle bağlantısı kesildi

nasa ingenuity

NASA’nın kızıl gezegen üzerindeki göz bebeği Ingenuity Mars Helikopteri ile geçtiğimiz hafta bağlantının kopması, uzay ajansını harekete geçirdi. Perşembe günü yapılan 72. uçuş sırasında, yaklaşık 12 metre yüksekliğe hızlı bir tırmanış gerçekleştiren Ingenuity, planlanandan önce Perseverance gezginiyle iletişimini kaybetti. Cuma günü öğleden sonra bile NASA, helikopterden bir yanıt alabilmiş değil.

Perseverance, helikopterden Dünya’ya ve tersi yönde gelen tüm iletişimler için bir aracı olarak görev yapıyor. Ingenuity’den gelen bilgileri alma ve bunları Dünya’ya iletme görevini üstlenen gezgin araç sayesinde NASA, helikopterin yükselişi tamamladığını ancak inişe geçtiğinde iletişimi kesildiğini belirledi. NASA’nın Cuma günkü durum güncellemesinde, “Ingenuity ekibi, mevcut verileri analiz ediyor ve helikopterle iletişimi yeniden kurmak için atılacak adımları değerlendiriyor.” ifadesi yer aldı. İletişim kesintisinden önce helikopter, sistemlerin durumunu kontrol etmek amacıyla bir test uçuşu daha gerçekleştirmişti.

Ingenuity, ilk olarak 2021 yılında Perseverance gezgin aracı ile Mars’a ayak basmıştı ve tasarlandığından çok daha başarılı bir performans sergileyerek, NASA’nın beklediğinden çok daha fazla, ilk yılında 20’den fazla uçuş gerçekleştirdi. Uzay ajansı, 2022’de bu deneysel helikopterin misyonunu resmi olarak uzatmış ve Ingenuity o zamandan beri onlarca başarılı uçuş daha yaptı. Ingenuity, Mars yüzeyinden havalanan ilk hava aracı ünvanını taşıyor.

Ingenuity ile geciken iletişim ve uzayda bir sonraki adım

NASA’nın küçük helikopteri ile iletişim kurmaya çalışırken, mühendisler mevcut durumu analiz ediyor ve helikopterle bağlantıyı yeniden kurmanın yollarını arıyor. Önceki bir uçuşunu da planlanandan erken sonlandırmış olan Ingenuity’nin bu son uçuşu, sistemin genel durumunu değerlendirmek içindi. Şimdi ise NASA, helikopterden gelecek yaşamsal işaretleri bekliyor.

Mars’ın sert koşullarında yürütülen bu tür görevlerin zorluklarının farkında olan NASA, kızıl gezegenin gizemlerini çözmek için çalışmalarına devam edecek ve Ingenuity’nin sessizliği, bilim dünyasında yeni problem çözme yöntemlerini tetikleyecek gibi duruyor. Bu arada, Perseverance’ın bu iletişim krizinde kilit bir rol oynaması bekleniyor. NASA’nın en küçük ve en cesur Mars gezgini ile tekrar bağ kurup kuramayacağı şüphesiz tüm dünya tarafından merakla takip edilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER