Bilim

NASA’nın Mars helikopteri Ingenuity misyonunu tamamladı

ingenuity mars

NASA’nın Ingenuity Mars helikopteri üç yıllık hizmetinin ardından kızıl gezegendeki misyonunu tamamladı. Helikopter kısa süre önce 72. uçuşunu gerçekleştirirken Perseverance uzay aracıyla bağlantısı kesilmişti.

NASA daha sonra helikopterle teması yeniden kursa da, 18 Ocak’taki iniş sırasında Ingenuity’nin karbon fiber rotor kanatlarından en az birinin hasar gördüğü ortaya çıktı. Helikopter dik durumda ve hâlâ yer kontrolörleriyle temas halinde ancak artık uçma kabiliyetine sahip değil.

Ingenuity başlangıçta planlanandan çok daha uzun süre hizmet verdi. NASA, helikopteri 30 gün boyunca beş uçuş yapacak şekilde tasarlamıştı. Ancak helikopter üç yıldan uzun bir süre boyunca çalıştı. Başlangıçta planlanandan 14 kat daha fazla uçan helikopterin toplam uçuş süresi de 2 saati geçti.

NASA Başkanı: Ingenuity Mars ve ötesi için yeni keşiflerin önünü açtı

NASA Başkanı Bill Nelson, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Başka bir gezegendeki ilk uçak olan Ingenuity’nin tarihi yolculuğu sona erdi. Bu olağanüstü helikopter, hayal ettiğimizden çok daha yükseğe ve uzağa uçtu ve NASA’nın en iyi yaptığımız şeyi yapmasına, imkansızı mümkün kılmasına yardımcı oldu. NASA, Ingenuity gibi misyonlar aracılığıyla, güneş sistemimizde gelecekteki uçuşların ve Mars’a ve ötesine yönelik daha akıllı, daha güvenli insan keşiflerinin önünü açıyor.”

Ingenuity Mars üstündeki ilk beş uçuşunu gerçekleştirdikten sonra NASA, helikopteri bir operasyon demosu olarak hizmette tutmaya karar vermişti. Helikopter Perserverance için önden keşif yapmıştı.

,

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER