BilimManşetler

NASA, Mars helikopteri Ingenuity ile yeniden bağlantı kurdu

ingenuity mars

NASA Ingenuity Mars helikopteriyle yeniden bağlantı kurulduğunu açıkladı. Otonom hava aracı geçtiğimiz perşembe günü Mars’taki 72. uçuşunu gerçekleştirirken Dünya ile iletişimi sağlayan Perseverance uzay aracıyla bağlantısını kaybetmişti. Bir önceki uçuşu da yarıda kesilen helikopterin son uçuşunda bir sistem kontrolü yapılması planlanmıştı.

NASA’nın X hesabından yapılan paylaşımda, bağlantının kurulduğu ve sorunun ne olduğunun anlaşılması için Ingenuity’den gelen verilerin incelendiği belirtildi. Verilen bilgiye göre; Perseverance, Dünya’daki kontrol ekibinin “uzun süreli dinleme seansları” gerçekleştirmesi yönündeki talimatı aldıktan sonra Ingenuity’den sinyal alabildi.

Ingenuity ile daha önce de iletişim kesilmiş, ancak daha sonrasında helikopter yeniden uçuşa dönebilmişti. Bu durumun yeniden tekrarlanıp tekrarlanmayacağı şu an için belirsizliğini koruyor.

NASA Ingenuity Mars helikopterinin takipçisi için çalışıyor

NASA’nın Mars helikopteri hâlihazırda belirlenen orijinal zaman çizelgesinin bir hayli ötesine geçmeyi başarmış durumda. NASA, bu helikopterin takipçisi için de çalışmalarını sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER