Teknoloji

Myanmar ordusu protestoları engellemek için internetin fişini çekti

myanmar darbe protestoları

Darbeyle yönetime el koyan Myanmar ordusu, darbe karşıtı protestoları engellemek için ülkedeki geniş bant internet erişimini süresiz olarak durdurdu. Bundan iki ay önce yapılan darbeyle seçilmiş başkan Aung San Suu Kyi’yi deviren orduya karşı protestolar hâlâ devam ediyor.

Yeni karar, geniş bant internet erişimini kapsıyor. Ülkede mobil internet ise uzun süredir geceleri engelleniyor. Kararın internet servis sağlayıcılarına bildirildiği, ancak karar için bir gerekçe gösterilmediği ifade edildi. İnternet kesintilerini ve engellemeleri takip eden NetBlocks da kesintiyi doğruladı.

Myanmar’da darbe karşıtı protestolarda şimdiye kadar 500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de tutuklandı. Protestoları şiddetle bastırmaya çalışan Myanmar ordusu, bir taraftan da gözetim ve sansür uygulamalarını iyiden iyiye artırmış durumda.

Myanmar’da askeri yönetim protestoları engellemek için şiddete ve interneti kapatmanın yanı sıra gözetleme drone’ları, telefon hack’leme, kişisel bilgisayarların güvenliğinin etrafından dolaşan yazılımlar gibi araçları da kullanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER