Bilim

Microsoft veri merkezlerinde su tüketimini azaltacak

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birleşmiş Milletler’in COP26 iklim değişikliği konferansı pazar günü başlayacak. Microsoft bu konferans öncesinde veri merkezlerini “daha yeşil” hâle getirme planını açıkladı. Bu plan dahilinde yazılım devinin veri merkezlerindeki su tüketimi 2024 itibarıyla yüzde 95 oranında azaltılacak. Bu oran, 5.7 milyar litreye tekabül ediyor.

Veri merkezlerinde sunucuları serin tutmak için genellikle su kullanılıyor. Yüksek sıcaklıklardaki sunucu performansını ölçen Microsoft, sunucu performansını ve güvenilirliğini korumak için su bazlı ve buharlaşma tabanlı soğutma gerektiğinde, farklı iklimler için daha yüksek ayar noktaları oluşturabildiğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama, Microsoft’un bulut operasyonları ve inovasyondan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Noelle Walsh’un imzasıyla yapıldı.

Şirketin açıklamasında bu projenin 2024’te tamamen uygulamaya koyulabileceği ifade edildi. Yazılım devi Amsterdam, Dublin, Virginia ve Şikago gibi şehirlerde bulunan veri merkezlerinde soğutma için su kullanımını tamamen sıfırlamayı amaçlıyor. Çöllerdeki veri merkezlerinde ise su tüketiminin yüzde 60 oranında azaltılması hedefleniyor.

Şirket bir taraftan da “likit daldırma” soğutma teknolojisi üzerindeki araştırmalarına devam ediyor. Microsoft, bu yıl bitmeden çift aşamalı likit daldırma teknolojisini üretim ortamında kullanmayı amaçlıyor. Yazılım devi, bu hedefini yerine getirirse söz konusu teknolojiyi uygulamaya koyan ilk bulut sağlayıcısı olacak.

İLGİLİ HABERLER