Teknoloji

Microsoft Teams içinde metaverse inşa edecek

microsoft teams
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, kurumsal haberleşme platformu Teams içinde bir metaverse inşa edeceğini duyurdu. Bu açıklama, şirket adını da Meta olarak değiştiren Facebook’un hem bireysel kullanıcılar hem de şirketler için sanal alanlar oluşturma planını duyurmasından kısa süre sonra gelmesi nedeniyle ayrıca dikkat çekiyor.

Microsoft, sanal deneyimler için ortak bir platform sağlayan Mesh’i önümüzdeki yıl doğrudan Microsoft Teams’e getirecek. Bu, şirketin karma gerçeklik ile HoloLens’i toplantı ve video görüşmelere entegre etme hedefi için önemli bir adım niteliği taşıyor. Bu görüşmelere herkesin hareketli avatarlarla katılması hedefleniyor.

Microsoft’un duyurusuyla Microsoft ve Meta’nın özellikle kurumsal ortamda “metaverse” deneyimi konusunda önemli bir mücadele içine gireceği anlaşılıyor.

microsoft teamsMesh ilk günden beri Teams görüşmelerinin füturistik hâli izlenimini uyandırıyordu. Mesh’in beklenen çıkışı 2022’nin ilk yarısı itibarıyla gerçekleşecek. Toplantıları daha interaktif hâle getirmek için Birlikte Modu gibi özellikler geliştiren Microsoft, hibrit çalışma dönemine daha uygun bir yapı oluşturmak istiyor.

Microsoft Teams’in yeni 3D avatarları metaverse ortamının tanıtımında önemli bir rol oynayacak. Bunları kullanmak için bir sanal gerçeklik başlığına ihtiyaç duyulmayacak. Bu avatarlar kullanıcıları hem 2D hem de 3D görüşmelerde temsil edebilecek. Web kamerasını açmak istemeyenler toplantılarda animasyon versiyonlarıyla boy gösterebilecek.

Microsoft yapay zekâ ile kullanıcıların sesini dinleyip avatarları hareket ettirecek. 3D seçeneğini tercih edenler, ellerini kaldırdıklarında avatarları da ellerini yukarıya kaldıracak. Aynı zamanda kullanıcının yüz hareketleri de avatarlar tarafından yansıtılabilecek.

Microsoft, Mesh entegrasyonunun en çok bu çevreleyen alanlarda işe yarayacağına inanıyor. Özellikle şirketler için metaverse oluşturma konusunda istekli görünen yazılım devi, Teams içinde insanların birlikte çalışabileceği ve sosyalleşebileceği sanal alanlar hayal ediyor.

Bu sanal çevrelerin en iyi deneyimi sanal veya artırılmış gerçeklik başlıklarıyla sağlayacağı bir sır değil. Ancak animasyonlu avatarlar sayesinde farklı cihazlarla da bu çevrelere girmek mümkün olacak. Microsoft bu çerçevelerde çeviri ve konuşmayı yazıya çevirme desteği de verecek.

Microsoft Teams için bu sanal alanlar ve avatarların 2022’nin ilk yarısı itibarıyla kullanıma sunulması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde sürece dair yeni detaylar duymak da sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER