Manşetler

Facebook şirketinin adını Meta olarak değiştiriyor

facebook meta
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg perşembe günü düzenlenen Connect etkinliğinde şirketin yeni adının Meta olacağını duyurdu. Zuckerberg, “Biz bağlantı kurmak için teknoloji üreten bir şirketiz” dedi. “Birlikte, sonunda insanları teknolojimizin merkezine koyabiliriz. Ve birlikte, çok daha büyük bir yaratıcı ekonominin kilidini açabiliriz. Kim olduğumuzu ve neyi inşa etmeyi umduğumuzu yansıtmak için.” diye ekledi.

Zuckerberg, Facebook adının şirketin şu anda yaptığı her şeyi tam olarak kapsamadığını ve hala tek bir ürünle yakından bağlantılı olduğunu söyledi. “Ama zamanla, umarım bir ‘metaverse’ şirketi olarak görülürüz.”

Zuckerberg, @meta Twitter hesabının da sahibi, ancak haberi yayına hazırladığımız sırada kontrol ettiğimizde bu hesabın tweetleri korumalıydı.  Ayrıca Facebook üzerinde değişiklikleri özetleyen bir karşılama sayfasına yönlendiren meta.com‘un sahibidir.

Marka değişikliği, Zuckerberg’in “metaverse” inşa etme planlarına odaklanmak için sadece bir sosyal medya şirketi olarak tanınmaktan sıyrılma çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

Zuckerberg perşembe günü yayınladığı bir blog yazısında şirketin kurumsal yapısının değişmeyeceğini, ancak finansal sonuçları nasıl rapor edeceğinin değişeceğini yazdı. “2021’in dördüncü çeyreğine ilişkin sonuçlarımızdan başlayarak, iki faaliyet segmenti hakkında rapor vermeyi planlıyoruz: Uygulama Ailesi ve Reality Labs.” dedi. “Ayrıca, rezerve ettiğimiz yeni hisse senedi kodu (MVRS) altında 1 Aralık’ta işlem yapmaya başlamayı planlıyoruz. Bugünkü duyuru, verileri nasıl kullandığımızı veya paylaştığımızı etkilemiyor.”

Facebook’un yeni marka ile ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde; metaverse kavramının günümüzün çevrimiçi sosyal deneyimlerinin bir karışımı olarak bazen üç boyutlu ortama uzanacak ve fiziksel dünyada karşımıza çıkacağı belirtiliyor. Facebook’a göre metaverse, insanların fiziksel olarak bir arada olamadıkları zamanlarda bile diğer insanlarla zengin deneyimler paylaşmalarına ve fiziksel dünyada yapamayacakları şeyleri birlikte yapmalarına olanak tanıyacak. Meta, sosyal teknolojilerin uzun yolculuğundaki bir sonraki evrim olarak yeni bir sayfa açacak.

Metaverse, bazen üç boyutlu dünyayı kapsayarak bazen de fiziksel dünyada var olarak günümüzün çevrimiçi sosyal deneyimlerinin bir karışımı olarak öne çıkacak. Metaverse’de bugün bilgisayar veya telefon dendiğinde akla gelmeyen tamamen yeni kategorilerin yanı sıra arkadaşlarla bir araya gelmek, oyun oynamak, alışveriş yapmak gibi hayal edilebilecek hemen hemen her şey yapılabilecek.

Facebook’un yapmış olduğu bu isim değişikliği, aslında ana şirket Facebook Inc.’i ilgilendiriyor. Bu şirket aynı zamanda Instagram, WhatsApp, Oculus gibi markaların sahibi niteliğini taşıyor. Şimdi Meta adında bir çatı şirketin altında Facebook da bu şirketlerin arasında bir iştirak gibi bulunacak. Bu açıdan Google’ın 2015’te şirketini Alphabet adlı yeni bir çatı şirketle yeniden yapılandırmasına benzer bir durumun yaşandığını söyleyebiliriz.

 

İLGİLİ HABERLER