Teknoloji

Microsoft Soundscape iOS uygulamasıyla görme engellilere şehirleri tanımada yardımcı oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft soundscapeMicrosoft Soundscape adını verdiği yeni bir uygulamayı görücüye çıkardı. Söz konusu uygulama, 3D ses teknolojisini kullanıyor ve sesli ipuçlarından yararlanarak şehirlerdeki ilgi çekici noktaları tespit ediyor.

Microsoft, navigasyon için 3D ses uzantılarından yararlanmaya dair çalışmalarına 2014’te başlamıştı. Bu deneylerde ilk olarak kemik iletim başlıkları ve akıllı telefonlar kullanılmıştı. Soundscape uygulaması da bu araştırmaların bir sonucu olma özelliğini taşıyor. Uygulama, şirketin sisteminin standart bir akıllı telefon ve bir çift stereo kulaklık ile kullanılmasını mümkün kılıyor.

Kullanıcılar belirli nokta ve mekanlara yerleştirilen sesli işaretler sayesinde ilgili konum hakkında sesli ipuçları alacak. Bu ipuçlarıyla kullanıcıların “ortam farkındalığı” artırılacak.

Soundscape uygulaması aynı zamanda kullanıcıların geçtiği ilgi çekici noktalar, yollar ve kavşaklar hakkında bilgi verebiliyor. Dileyenler uygulama üzerinden mevcut konumları ve rotalarında daha sonra görecekleri yerler hakkında da somut bilgi alabiliyor. Örneğin, cadde üzerinde yürüyen kullanıcılar önünden geçtikleri bir mağazanın ismini uygulamayla duyabilecek. Microsoft uygulamanın geleneksel navigasyon araçlarıyla birlikte çalışması amacıyla tasarlandığını söylemeyi ihmal etmiyor.

Microsoft Soundscape uygulamasına şu an için sadece iOS üzerinden erişilebiliyor. Bu uygulamanın hâli hazırda iTunes App Store’da bulunmadığını belirtmekte fayda var. Uygulamanın Android versiyonunun planlanıp planlanmadığı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER