Eğlence

Microsoft: Sony’nin PlayStation için sunduğu özel oyunlar daha iyi

microsoft xbox gece modu oyun
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, oyun konsolu pazarındaki en büyük rakibi Sony’nin PlayStation’a özel olarak sunduğu oyun sayısının Xbox’ın özel oyun sayısından daha fazla olduğunu belirtti. Yazılım devi, rakibinin özel oyunlarının kalitelerinin daha yüksek olduğunun da altını çizdi. Bu ilginç açıklamalar, şirketin İngiltere Rekabet ve Pazarlar İdaresi’ne (CMA) sunduğu bir dosyada yer alıyor. Bu kurum Microsoft’un Activision-Blizzard’ı satın alması hakkında kapsamlı bir inceleme yürütüyor. Söz konusu dosya CMA’ya 31 Ekim’de sunulsa da, kısa süre önce kamuoyuyla paylaşıldı.

Dosyada şu ifadeler yer alıyor: “Sony konsol pazarındaki hakim oyuncu olmasının yanında önemli bir oyun yayıncısı. Sony’nin oyun yayıncılığı pazarındaki payı Activision ile hemen hemen aynı. Microsoft’un ise iki katı. 2021’de PlayStation’da oyuncularla buluşan birinci ve üçüncü taraf özel oyunların sayısı 280’den fazlaydı. Bu sayı Xbox’ı beşe katlıyor.”

The Last of Us, Ghost of Tsushima, God of War ve Spider-Man gibi markaları elinde tutan Sony, üçüncü taraf yayıncılarla da özel anlaşmalar imzalıyor. Microsoft Final Fantasy 7 Remake ve Bloodborne ile henüz çıkmayan Final Fantasy XVI ve Silent Hill 2’yi bu özel anlaşmalara örnek olarak gösterdi. Bu oyunlar Xbox’a gelmedi ve gelmeyecek.

Microsoft, özel konsol oyunlarının Sony’nin küresel satış sayılarındaki payının kendisine kıyasla daha yüksek olduğuna da dikkat çekti. Sony, God of War: Ragnarok’un çıkış haftasında 5.1 milyon kopya sattığını kısa süre önce duyurmuştu. Ancak pek çok Xbox sahibi, yazılım devinin özel oyunlarına doğrudan satın almak yerine Xbox Game Pass aracılığıyla ulaşıyor. Yazılım devi, oyun satışlarından bahsederken bu durumu bilinçli olarak göz ardı ediliyor.

Microsoft Activision-Blizzard anlaşmasının onaylanması için çalışıyor

Microsoft’un bu yaklaşımının Activision-Blizzard anlaşmasının onaylanmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. Şirket, eline geçecek oyun portföyünün etkisinin düşünüldüğünden daha az olduğu konusunda yetkilileri ikna etmeye çalışıyor. Ancak ABD’de de anlaşmayla ilgili bir hukuki sürecin başlayacak olması, yazılım devinin işinin kolay olmadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER