Teknoloji

Microsoft Activision Blizzard’ı satın alıyor

microsoft activision
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo gibi popüler oyunların yayıncısı Activision Blizzard’ı satın alıyor. Yazılım devi, oyun sektörünün önemli şirketi için 68.7 milyar dolar ödeyecek. Microsoft’un şimdiye kadarki en büyük alışverişi 2016’da 26.2 milyar dolar karşılığında LinkedIn’i satın almak olmuştu.

Son zamanlarda oyun alanında büyük açılımlar yapan Microsoft, satın alma süreci tamamlandığında gelir bazında Tencent ve Sony’nin ardından en büyük üçüncü oyun şirketi olacak.

Microsoft Activision’ın oyunlarının büyük kısmını Xbox Game Pass’e eklemeyi planlıyor. Activision’ın satın alınmasıyla birlikte yazılım devi Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty ve Candy Crush gibi oyunların yayıncısı olacak.

Microsoft’un oyun şefi Phil Spencer, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sürecin tamamlanmasının ardından Activision Blizzard oyunlarının büyük kısmını Xbox Game Pass ve PC Game Pass’te sunacağız. Hem yeni oyunlar hem de Activision katalogunun önemli parçaları oyun severlerle bulaşacak.”

Xbox Game Pass’in hâlihazırda 25 milyon abonesi bulunuyor. Microsoft da yeni oyun stüdyoları satın alarak servisi güçlendirmeye devam ediyor. Şirketin CEO’su Satya Nadella, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “En üst düzey içeriklere, topluklara ve buluta yatırım yaparak oyuncuları ve yapımcıları ilk sıraya koyan; oyun deneyimini güvenli, kapsayıcı ve herkes için erişilebilir kılan yeni bir oyun çağına öncülük edeceğiz.”

Activision Blizzard’ın satın alınmasıyla birlikte Microsoft’un oyun organizasyonunda da değişikliğe gidildi. Uzun süredir şirketin oyun birimini yöneten Phil Spencer artık görevine Microsoft Gaming CEO’su olarak devam edecek. Activision Blizzard ekibi doğrudan Spencer’a bağlı olarak çalışacak.

Microsoft bundan yaklaşık bir yıl önce de 7.5 milyar dolar karşılığında Bethesda’yı satın almıştı. Bu satın almayla birlikte Xbox Game Studios şemsiyesi altındaki stüdyo sayısı 23’e çıkmış ve Xbox Game Pass için büyük bir doping sağlanmıştı.

Microsoft Activision Blizzard’ı satın alma sürecinin 2023 mali yılında tamamlanmasını öngörüyor. Bu da anlaşmanın gerekli onayları almasının 18 ay sürebileceği anlamına geliyor. Söz konusu süre oldukça uzun olsa da; Activision Blizzard’ın çok sayıda pazarda faaliyet göstermesi, onay sürecini Microsoft için biraz daha karmaşık hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER