Teknoloji

Microsoft piyasa değeri bakımından Amazon’u geride bıraktı

Microsoft mistral

Amazon, 4 Eylül itibarıyla piyasa değeri 1 trilyon doları geçen halka açık ikinci Amerikan şirketi olmuştu. Bu seviyeye ilk olarak 2 Ağustos itibarıyla Apple ulaşmıştı. 1 trilyon dolar seviyesine ulaştıktan sonra Apple hisselerinde yüzde 4.4’lük bir artış yaşanırken, Amazon’un hisseleri yüzde 20 oranında geriledi. Bu düşüşle birlikte Microsoft piyasa değeri bakımından Amazon’u geride bıraktı ve halka açık en değerli ikinci Amerikan şirketi hâline geldi.

Microsoft’un hisseleri, 1 Mayıs itibarıyla 95 dolardan işlem görüyordu. Aradan geçen yaklaşık 6 aylık dönemde yazılım devinin hisseleri yüzde 13 oranında değer kazandı ve son işlem gününü 106.96 dolar seviyesinden kapattı. Böylelikle piyasa değeri 821 milyar dolara yükselen Microsoft, piyasa değeri 801.3 milyar dolar seviyesine kadar düşen Amazon’u geride bırakmış oldu. 2018’in geneline bakıldığında ise Amazon hisselerindeki artış hâlâ yüzde 40 seviyesinde seyrediyor. Microsoft cephesinde ise bu oran yüzde 25 seviyesinde.

Amazon’un geçtiğimiz hafta açıkladığı üçüncü çeyreğe ait finansal sonuçlar da yatırımcıları pek memnun etmemişti. Beklentileri karşılayamayan şirket, dördüncü çeyrek için de daha düşük bir operasyon kârı ve geliri öngördüğünü duyurmuştu. Yılın son çeyreğinde pek çok kişi yeni yıl hediyeleri için yoğun şekilde alışveriş yapıyor. Amazon’un bu dönemde düşük bir gelir beklentisine girmesi de yatırımcıları rahatsız eden noktalar arasında yer alıyor.

Microsoft piyasa değeri 1 trilyon doları gören üçüncü Amerikan şirketi olur mu?

Microsoft cephesinde ise yüzler gülüyor. Şirketin geçtiğimiz hafta açıkladığı finans raporu yatırımcıları sevindirmişti. Microsoft piyasa değeri 1 trilyon doları gören üçüncü Amerikan şirketi olmayı hedefliyor mu bilinmez ama bunun için şirketin önünde hatırı sayılır bir mesafe olduğunu söylemek gerekiyor. Şirketin hisseleri yüzde 22’lik bir artışla 130 dolar seviyesinde işlem gördüğü takdirde Microsoft’un piyasa değeri de 1 milyar dolara ulaşmış olacak.

İLGİLİ HABERLER