Teknoloji

Microsoft bulut, Surface ve oyun birimleri sayesinde rekor oranda büyüdü

microsoft copilot ai

Microsoft, 2019 mali yılının ilk çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Şirket üç aylık dönemi 29.1 milyar dolar gelir ve 8.8 milyar dolar net kâr ile tamamladı. Şirketin toplam geliri yüzde 19, net geliri ise yüzde 34 oranında arttı. Microsoft bulut birimindeki güçlü büyüme sayesinde ilk çeyrekte kendi rekorunu kırdığına dikkat çekti.

Şirketin Surface biriminin geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 14 oranında arttı ve 1.1 milyar dolara ulaştı. Microsoft geçtiğimiz ağustos ayında portföyüne son olarak Surface Go’yu eklemişti. Surface birimi de gün itibarıyla 1 milyar dolarlık bir yapıya dönüştü.

Microsoft Surface sayesinde ABD’de ilk beş PC üreticisi arasına girmeyi başarmıştı. Çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda Surface birimine ayrıca değinen Microsoft’un finans şefi Amy Hood, Surface Book 2 ve Surface Go’un Surface biriminin gelirlerinde itici güç olduğunu belirtti.

Microsoft’un oyun birimi de istikrarlı biçimde büyümeye devam ediyor. Birimin geliri geride kalan çeyrekte yüzde 44 oranında arttı. Xbox donanımlarından elde edilen satış geliri ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 94 oranında yükseldi. Xbox Live kullanıcılarının sayısı da son çeyrekte 57 milyona çıktı. Yatırımcılarla sonuçları değerlendiren Microsoft CEO’su Satya Nadella, Xbox Game Pass’i PC’ye getirmenin Xbox servislerinin geleceğinde büyük bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Windows lisans ücretlerinden elde ettiği gelir yüzde 8 oranında artan Microsoft, ticari Windows ürünleri ve bulut servislerinden kazandığı geliri de yüzde 12 oranında yukarıya çekmeyi başardı. Ticari Office ürünlerinin gelirindeki artış yüzde 17 olurken, Office 365‘in ticari geliri de yüzde 36 oranında yükseldi.

Microsoft için 26 milyar dolar karşılığında satın aldığı LinkedIn, büyük bir yatırım niteliği taşıyor. LinkedIn gelirlerinin yüzde 33 oranında artması, şirketin yavaş da olsa yatırımının karşılığını alabileceğini gösteriyor. Bing gelirlerindeki yüzde 14’lük artış da Microsoft’un internet servisleri açısından iyi bir dönemi geride bıraktığını gözler önüne seriyor.

Microsoft bulut ve sunucu tarafındaki güçlü performansını da sürdürdü. Uzun zamandır şirketin bilançolarında itici güç görevini üstlenen unsurlarından biri olan Azure‘dan elde edilen gelir yüzde 76 oranında arttı. Sunucu ürünleri ve bulut gelirlerindeki genel artış ise yüzde 28 olarak gerçekleşti. “Akıllı bulut” biriminin toplam geliri de yüzde 24 oranında arttı ve 8.6 milyar dolara ulaştı. Şirketin 29.1 milyar dolarlık toplam gelirinin 10.7 milyar doları Windows, oyun, arama ve Surface’i de kapsayan PC biriminden geldi. Bulut, sunucu ve Office birimlerinin toplam geliri ise 18.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER