Teknoloji

Microsoft kurucularından Paul Allen hayatını kaybetti

paul allen microsoft

Microsoft kurucularında Paul Allen, 65 yaşında hayata gözlerini yumdu. Teknoloji dünyasının önemli isimlerinden biri olan Allen’a 2009’da kanser teşhisi konulmuş, ekim ayının başında ise kanserin geri döndüğü açıklanmıştı.

1975’te Bill Gates ile birlikte Microsoft’u kuran Allen, şirketin ismini bulan kişi olarak da tanınıyor. Microsoft’un bir teknoloji devine dönüşmesindeki kritik anlaşmalardan birinin altında da Allen’ın imzası bulunuyor. Tim Paterson’ın “Hızlı ve Kirli İşletim Sistemi” isimli platformunun 1980’de satın alınmasına öncülük eden Allen, şirketinin IBM‘in ilk PC’leri için DOS tedarikçisi olmasının önünü açtığı biliniyor. 1982’ye kadar tam mesaili bir çalışan olarak Microsoft’ta görev yapan Allen, 2000’e kadar da şirketin yönetim kurulunda yer almıştı. Allen, 2000 sonrası dönemde ise özel danışman unvanıyla Microsoft bünyesinde görev yapmayı sürdürmüştü.

Allen’ın teknoloji dünyasıyla olan ilgisi ise Microsoft ile sınırlı kalmamıştı. ABD’de kayıtlı 43 patentin altında mucit olarak imzası bulunan Allen, teknoloji dünyasının önde gelen yatırımcıları arasında da yer alıyordu. Burt Rutan’ın SpaceShipOne‘ı destekleyen Allen, uzay ulaşımı şirketi Stratolaunch Systems‘ı da kurmuştu. Uzay seyahatini gerçeğe dönüştürmek adına Vulcan Aerospace isimli başka bir şirket daha kuran Allen, Charter ve Ticketmaster gibi şirketlerden de hisse satın almıştı. Yatırım şirketi Vulcan Capital ise çok sayıda girişime destek sağlamıştı.

Bilim konusunda da önemli girişimlere destek veren Paul Allen, Allen Institutes isimli kuruluşuyla yapay zekâ, beyin ve hücre bilimi gibi alanlardaki çalışmalara katkı sağlıyor. Paul G. Allen Frontiers Group isimli organizasyon ise heyecan verici biyolojik konseptlerin araştırılması için destek oluyor. Uzay çalışmaları konusunda da önemli destekler sağlayan Allen, spor takımları Portland Trail Blazers ve Seattle Seahawks’un tamamının sahibiydi. Seattle Sounders’ta ise ortak konumundaydı. Pop Kültürü Müzesi de Allen’ın imzasını attığı işlerden biriydi.

Paul Allen’ın hayatını kaybetmesinin ardından eski ve mevcut Microsoft CEO’ları birer açıklama yayınladı. Eski CEO Steve Ballmer, tweetinde “Paul gerçekten muhteşem, zeki ve ilham verici bir insan ve harika bir arkadaştı. Onu özleyeceğim.” ifadelerini kullandı. Mevcut Microsoft CEO’su Satya Nadella ise Paul Allen’ın şirkete, endüstriye ve topluma olan katkılarının vazgeçilemez olduğunu belirtti. Nadella büyülü ürünler ve kurumlar oluşturduğunu söylediği Allen’dan çok şey öğrendiğini ve öğrendiklerinin hem kendisine hem de Microsoft’a ilham vermeyi sürdüreceğini dile getirdi.

Bir diğer Microsoft kurucusu ve eski CEO’su Bill Gates ise henüz Allen’ın hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yapmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER