Teknoloji

Microsoft’tan Huawei yasağı konusunda işaret geldi

microsoft huawei
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta imzaladığı başkanlık kararnamesiyle Amerikan şirketlerinin Çinli teknoloji şirketleriyle işbirliği yapmasını zorlaştırmıştı. Bu kararın en somut etkisi ise Google‘ın Huawei‘nin Android lisansını iptal etmesi olmuştu. Söz konusu hamlenin ardından Huawei’ye dizüstü bilgisayarları için Windows işletim sistemini sunan Microsoft‘un ne yapacağı merak edilmeye başlamıştı. Microsoft Huawei yasağı konusunda hâlâ sessizliğini korusa da, işaret olarak algılanabilecek bir adım attı.

Huawei’nin MateBook X Pro dizüstü bilgisayarı; Apple MacBook Pro, HP Spectre x360 ve hatta Microsoft’un Surface serisine karşı en iyi alternatifler arasında sayılıyordu. Şirket, bu bilgisayarı ABD’de kendi çevrimiçi mağazasında da satıyordu. Ancak Trump’ın başkanlık kararnamesinin ardından MateBook X Pro’nun Microsoft’un çevrimiçi mağazasındaki satışlarına son verildi.

Geçtiğimiz hafta sonundan bu yana Microsoft Mağaza’da Huawei MateBook X için yapılan aramalarda sonuç alınamıyor. Huawei’nin diğer ürünleri için gerçekleştirilen aramalarda da benzer bir durumla karşılaşılıyor. Yazılım devinin fiziksel mağazalarındaki satışı ise elindeki stoklar eriyene kadar sürdüreceği belirtiliyor.

Microsoft’un Windows tarafında uygulayacağı bir yasak, Huawei’nin sunucu çözümlerini de etkileyebilir. İki şirket, Microsoft’un Azure platformunu kullanarak hibrit bir bulut çözümü sunuyor. Intel ve Qualcomm’un da ABD yönetimi tarafından alınan karara uyma zorunluluğu bulunuyor. Huawei akıllı telefonlar için kendi işlemci ve modemlerini geliştirse de, sunucu yongaları ve dizüstü bilgisayar işlemcileri için Intel’le çalışıyor. Bu tarz bir duruma karşı hazırlığını önden yapan Huawei’nin en az üç aylık bir stok yaptığı belirtiliyor.

Huawei son yıllarda Windows ve Android’e alternatifler geliştirmek için de çalışmalar yürütüyordu. Ancak şirketin geliştirdiği alternatiflerin ne kadar sağlıklı olduğu şu an için bilinmiyor. Huawei’nin üst düzey yöneticilerinden Richard Yu, daha önce yaptığı bir açıklamada Google ve Microsoft’un ekosistemini kullanmayı tercih ettiklerini dile getirmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Android telefonlara güncellemeleri iletebilmesi ve mevcut şebekelerin operasyonunu sürdürebilmesi için Huawei’ye 90 günlük bir ek süre vermişti. Söz konusu ek süre, dizüstü bilgisayarlar için verilen Windows lisanslarını kapsamıyor. Dolayısıyla Microsoft Huawei ilişkisine bu kararın etkisinin bulunmayacağını belirtmek gerekiyor.

Microsoft Huawei yasağı konusunda sessizliğini koruyor. Ancak yasağın kapsamının genişlemesinin Huawei’nin operasyonlarına olumsuz bir etki yapacağını görmek çok zor değil. Daha önce ABD, ZTE’ye karşı da benzer bir yasak uygulamıştı. Bu yasak üç ayın sonunda kaldırılsa da, bu süreçte ZTE’nin operasyonu ve imajı ciddi bir zarar görmüştü.

İLGİLİ HABERLER