Teknoloji

Microsoft hesapları şimdi tamamen şifresiz kullanılabiliyor

microsoft şifresiz hesaplar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft parolasız bir geleceğe kapı açmak amacıyla bundan böyle Microsoft hesaplarından parolaları kaldırmanıza izin veriyor. Yazılım devi çarşamba gününden itibaren kullanıcıların parola yerine Microsoft Authenticator uygulaması, Windows Hello, bir güvenlik anahtarı veya SMS/e-posta doğrulama kodu ile Microsoft hesaplarında oturum açmasına izin veriyor.

Yeni seçenek, Microsoft’un insanların uzaktan çalışmanın gerçeklerine uyum sağlamasına yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz mart ayında ticari kullanıcılar için parolasız kimlik doğrulamasını başlatmasından birkaç ay sonra geldi. Microsoft’un güvenlik, uyumluluk ve kimlikten sorumlu başkan yardımcısı Vasu Jakkal, The Verge sitesine verdiği röportajda “Güvenliği düşündüğümde, tüm hayatınızı korumanız gerektiğini düşünüyorum.” dedi. “Artık sadece iş, ev ve aradaki herhangi bir şeyi düşünmek yeterli değil.”

Microsoft yıllardır parolasız bir gelecek için çalışıyor ve pandemi yalnızca işleri biraz daha hızlandırdı. Jakkal, “Dijital dönüşümünüz olduğunda ve işletmeler bir gecede uzaklara gitmek zorunda kaldığında dijital yüzeylerin sayısı katlanarak arttı.” dedi. “Saldırı yüzeylerinin sayısı katlanarak arttı, bu yüzden birçok güvenlik girişimimizi hızlandırmamızda bu, bizim için büyük bir itici faktör oldu.”

microsoft hesabı şifre kaldırmaŞirket, 2018’de güvenlik anahtarlarını etkinleştirdikten ve 2019’da Windows 10’u şifresiz hâle getirdikten sonra, çarşamba günü attığı adımla birlikte şifresiz gelecek adına büyük bir adım atmış oldu. Jakkal, “Bunu Microsoft’ta kullanıma sunduk ve Microsoft’un neredeyse yüzde 100’ü artık şifresiz.” diye konuştu. 200 milyondan fazla kişi halihazırda parolasız seçenekleri kullanıyor ve Jakkal, tüketiciler arasındaki benimsenme konusunda iyimser görünüyor.

Parolanızı kaldırmak nispeten basit bir işlemden ibaret. Öncelikle Microsoft Authenticator mobil uygulamasının mobil cihazınızda yüklü ve kişisel Microsoft Hesabınıza bağlı olması gerekiyor. Bu tamamlandıktan sonra, account.microsoft.com adresini ziyaret edip gelişmiş güvenlik seçeneklerini belirleyebilir ve ardından ek güvenlik bölümünde şifresiz hesapları etkinleştirebilirsiniz. Ardından, Authenticator uygulamanızdan değişikliği onaylamanız gerekiyor ve bunun sonrasında artık şifresiz bir Microsoft hesabınız olacak. Değişikliği her zaman tersine çevirebilir ve gelecekte Microsoft hesabınıza tekrar bir parola ekleyebilirsiniz.

Parolasız kimlik doğrulamanın faydaları çok açıktır. Çoğu kişi kendi parolalarını oluşturur ve bir parola yöneticisine güvenmeden güvenli ve akılda kalıcı bir şey oluşturmak genellikle zor bir iştir. İnsanlar genellikle parolalarını da başka sitelerde ve servislerde yeniden kullanır ve bu durum belirli bir kuruluş saldırıya uğradıktan ve parolalar ele geçirildikten sonra saldırganların çeşitli ele geçirilmiş hesaplarda hızla oturum açmasına olanak tanır.

Google, Apple ve diğerleri de şifrelere daha az bağlı bir deneyim sunmak için çalışıyor. Google Chrome, parola olmadan oturum açmanıza olanak tanıyor. Apple’ın iOS 15 ve macOS Monterey güncellemeleri, parolaları daha güvenli bir giriş işlemiyle değiştirme girişimi olan iCloud Anahtar Zincirinde Parola Anahtarları özelliğini içeriyor.

İLGİLİ HABERLER