Teknoloji

Microsoft Fluid Framework ile daha verimli web uygulamalarına kapı açacak

microsoft copilot ai

Microsoft, Build 2019 geliştirici konferansında Fluid Framework geliştirici platformunun duyurusunu gerçekleştirdi. Fluid Framewor, geliştiricilere web üzerinde daha fazla paylaşılan ve etkileşimli servisler oluşturma imkanı veriyor.

Microsoft’un sistemi, şirketin belirttiğine göre, web üzerinde ortak çalışmayı tarihte görülmemiş bir hızda ve ölçekte yapmaya olanak sağlıyor. Microsoft hem Office’de hem de Whiteboard uygulamasında birden fazla kişinin ortak çalışmasıyla ilgileniyordu. Görünüşe göre şirket, buralardan elde ettiği tecrübeleri ve kazanımları herkese açıyor.

Fluid Framework’ün bir parçası da, bu sistem kullanılarak oluşturulan içeriğin daha fazla tamamlayıcı olması. Böylelikle geliştiriciler bunları başka uygulamalarda veya daha esnek olan yeni bir içerik formatında kullanabilecekler. Ayrıca Microsoft Cortana gibi dijital asistanları da metin çevirisi, web’den içerik çekme, düzenlemeler önerme veya diğer işler için entegre ediyor. Microsoft, Fluid Framework’ü geliştiricilere açıyor ve bunu Word, Microsoft Teams, Outlook ve diğer ürünler gibi uygulamalara da entegre edecek. Geliştiricilere özel ilk yazılım geliştirme araç seti de yıl sonuna doğru çıkacak.

microsoft fluid framework

Microsoft, Build 2019 etkinliğinin açılış toplantısında Fluid Framework’e ait bazı uygulamalar da gösterdi. Bunların arasında Word’deki bir dokümana katkıda bulunan tüm kullanıcıların yaptığı değişiklikleri gösteren anlık çeviri ve gerçek zamanlı tabloları Microsoft Teams sohbet arayüzü üzerinden doğrudan paylaşma imkanı da yer aldı. Ayrıca Microsoft; Chromium Edge, Chrome, Edge ve Firefox üzerinde de bu sistemin çalışmasını gösterdi. Bu da yapıcı web teknolojisi için geniş bir desteğin olacağını gösteriyor.

Fluid Framework, Microsoft’un son zamanlarda web’e artan ilgisine yönelik büyük adımlardan bir tanesi gibi görünüyor. Yazılım üreticisi Edge internet tarayıcısında Chromium’a geçiş yapıyor. Görünüşe göre, geçmişte sadece Windows’a özel uygulamalar çıkarmaya yoğunlaşmış olan Microsoft’un uygulamalarını ve servislerini internet üzerinde, tüm platformlarda yaymaya yönelik adımlarının daha da  arttığını göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER