Teknoloji

Microsoft eski bilgisayarlara Windows 11 yükleme imkanı verecek, ancak bir şartla

windows 11
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft cuma günü The Verge sitesine verdiği bilgide Windows 11 ile birlikte milyonlarca PC’nin geride bırakılmayacağını belirtmişti. Kullanıcıların kendi ISO dosyalarını indirip yükleme ortamlarını oluşturmaları durumunda eski CPU’lara sahip PC’lere de yeni işletim sistemini kurabileceklerini belirtmişti. Ancak bu teknik yöntemi sınırlayan bir teknik hususun varlığı söz konusuymuş. Microsoft’un belirttiğine göre, eğer bu yöntemi izlerseniz, Windows 11 kopyanız için Windows Güncellemeleri askıya alınabilir, hatta güvenlik güncellemelerini bile yükleyemeyebilirsiniz.

Normalde Microsoft, bir işletim sistemi için verdiği desteği tamamen sonlandırmasına rağmen, gerekli durumlarda desteği genişletme ve ara sıra ücretsiz yama sunma yollarına gidiyor. Durum böyleyken Microsoft’un kritik güvenlik yamalarını bile dağıtmayacağını düşünmek gerçekten zor. Halbuki Microsoft’un insanlara var olan her PC konfigürasyonu için teknik destek veya garanti sunmadığı mesajını vermesi daha iyi olurdu.

Bu arada, tehlikede olan yalnızca güvenlik güncellemeleri değil. Intel’in 8. Nesil CPU’larından daha eski işlemciler barındıran PC’nizi değiştirmek istemiyorsanız veya değiştiremiyorsanız Windows 11, sürücü güncellemelerini elle yüklediğiniz günlere geri dönüş yapmanıza neden olacak bir işletim sistemi olabilir. Tüm donanımınız için sürücü güncellemelerini indirmek çok kolay bir iş sayılmaz.

Microsoft eskiyen PC’ler için neden bu şekilde caydırıcı bir davranışı tercih ediyor? Şirket muhtemelen Windows kullanıcılarını, ihtiyaç duysunlar veya duymasınlar, yeni bir PC satın alma konusunda yüreklendirmek istiyor. Şirket, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, eski donanımlarından vazgeçmek istemeyen deneyimli kullanıcıları için sunabileceği bir açık kapıdan bahsetti. Ancak bu açık kapı Microsoft’un planlarının önüne geçerse, şirket onu çok daha az çekici hâle getirme hakkını da saklı tutuyor.

İLGİLİ HABERLER