Manşetler

Meta Twitter’a alternatif olacak merkezi olmayan bir sosyal medya platformu üstünde çalışıyor

meta twitter

Meta Twitter’a alternatif olacak Mastodon benzeri, merkezi olmayan bir platformu önümüzdeki dönemde kullanıcılarla buluşturabilir. MoneyControl ve Platformer‘ın haberlerine göre, platform için hazırlıklar P92 kod adıyla yürütülüyor. Çalışmaların henüz ilk aşamalarında olduğu belirtilirken; bu uygulamada kullanıcıların yazılı güncellemeler paylaşabileceği ve Mastodon’un ActivityPub isimli sosyal ağ protokolünün destekleneceği de iddialar arasında yer alıyor.

Meta’dan yapılan açıklamada da şirketin “merkezsiz bir sosyal ağ” üstünde çalıştığı doğrulandı: “Yazılı güncellemeleri paylaşmak için bağımsız, merkezi olmayan bir sosyal ağ üstünde çalışıyoruz. İçerik yapımcılarının ve tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.”

Kaynakların verdiği bilgiye göre, P92 Instagram markasını taşıyacak ve Instagram hesabıyla bu platforma giriş yapmak da mümkün olacak. Instagram hesabıyla giriş yapıldığı takdirde P92’deki profile Instagram profilindeki detaylar da eklenebilecek. Ancak MoneyControl’un ulaştığı ürün özetine göre, Instagram ve P92 arasında veri paylaşımı, kayıt sürecinin ardından minimum seviyede olacak.

Uygulamanın merkezsiz olması, kullanıcıların kendi sunucularını kurabileceği ve kendi içerik moderasyonu kurallarını belirleyebileceği anlamına geliyor. MoneyControl’a konuşan bir kaynak; kullanıcıların gönderilerini başka sunucularda da paylaşabileceğini, ancak takip özelliğinin olup olmayacağının henüz belirsizliğini koruduğunu belirtti. Eğer uygulama ActivityPub’ı desteklerse, kullanıcıları Mastodon ve diğer merkezsiz sosyal ağlara benzer bir deneyimin beklediği rahatlıkla söylenebilir.

Meta’nın uygulamada bulunmasını kesinlikle istediği bazı özelliklerin olduğu belirtiliyor. Gönderiler için ön izlemeli tıklatılabilir bağlantılar, fotoğraf ve video paylaşımı, onaylama rozetleri söz konusu özellikler arasında sayılıyor. Rozetler için bir ücret alınıp alınmayacağı bilinmese de, şirketin geçtiğimiz ay Facebook ve Instagram için ücretli bir doğrulama servisi duyurduğunu da unutmamak gerekiyor. Yorum yapma ve mesaj gönderme özelliklerinin uygulamanın ilk versiyonunda bulunmayacağı ve şirketin Twitter’ın retweet’ine benzer bir tekrar paylaşım özelliği konusunda kararsız olduğu belirtiliyor.

Meta Twitter’dan kopanların aradığı alternatifi sunabilir mi?

Meta Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından ortaya çıkan alternatif arayışıyla cesaretlenmiş gibi görünüyor. Şirketin hazırlıklarının nasıl bir sonuç vereceğini görmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Bu noktada Meta’nın geçmişten kalma yaralarının yeni platformunun kaderini etkileyebileceğini de belirtmekte fayda var. Özellikle büyük şirket etkisinden bağımsız bir deneyim arayanlar Meta’nın platformuna da, tıpkı Twitter’a olduğu gibi, şüpheyle yaklaşabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER