Teknoloji

Meta, Instagram ve Messenger’da genç kullanıcıların güvenliğini artırıyor

meta verified

Sosyal medya devi Meta, genç kullanıcılarının güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. 2021 yılında, 18 yaşın altındaki kullanıcıların, takip etmedikleri yetişkinler tarafından mesaj almasını engelleyen Meta, şimdi bu kuralı gençlerin istenmeyen iletişimden daha iyi korunmaları için genişletiyor. Artık, kullanıcıların ülkelerine bağlı olarak 16 veya 18 yaşın altındaki bireyler, takip etmedikleri kişilerden varsayılan olarak doğrudan mesaj (DM) alamayacaklar. Bu kısıtlama, gençler arasında bile geçerli olacak.

Bu yeni güvenlik önlemi, hem Instagram hem de Messenger için uygulanacak. Özellikle Messenger’da, genç kullanıcılar yalnızca Facebook arkadaşlarından veya telefon rehberlerindeki kişilerden mesaj alabilecekler. Bu ayar varsayılan olarak etkinleştirildiğinden, ebeveyn gözetimi altındaki hesaplara sahip gençlerin, ayarları değiştirmek için velilerinin onayını almaları gerekecek. Elbette, bu ayar kullanıcının beyan ettiği yaşa ve Meta’nın insanların yaşlarını tahmin etmek için tasarladığı teknolojiye bağlı olacak, bu nedenle %100 hatasız olmayacak.

Meta, yaptığı açıklamada “Gençlerin uygulamalarımızda güvenli ve yaşlarına uygun deneyimler yaşamalarını istiyoruz,” dedi. Bu ayın başlarında Meta, Instagram ve Facebook’ta gençlere yönelik zararlı içerikleri gizlemeye başlayacağını duyurdu. 16 yaşın altındaki bir kullanıcı, takip ettikleri hesaplar tarafından paylaşılsa bile, kendi Akışlarında ve Hikayelerinde kendine zarar verme, şiddet içerikli, yeme bozuklukları ve diğer zararlı konularla ilgili gönderileri göremeyecek. Ayrıca, 18 yaşın altındaki gençlere, 10 dakikadan fazla süreyle uygulamada gezindiklerinde uygulamayı kapatmaları ve yatmaları için “gece uyarıları” gönderen bir farkındalık özelliği de sunuldu.

Meta, genç kullanıcı tabanını nasıl koruduğu ile ilgili davalara ve şikayetlere maruz kaldıktan sonra bu değişiklikleri yaptı. Şirkete karşı 33 eyalet tarafından açılan ve mühürleri kaldırılan bir dava, şirketi 13 yaşın altındaki çocukları uygulamalarını ve web sitelerini kullanmaya aktif olarak hedeflemekle ve yaşlarını bildikleri halde verilerini toplamaya devam etmekle suçluyor. Ayrıca, bir Wall Street Journal raporu, Instagram’ın genç etkileyicileri takip eden hesaplara çocukların “müstehcen görüntülerini ve açıkça cinsel yetişkin videolarını” sunduğunu iddia etti. Aralık 2023’te, New Mexico eyaleti, Facebook ve Instagram algoritmalarının reşit olmayanlara cinsel içerik önerdiğini iddia ederek Meta’ya dava açtı. Ve bu ayın başlarında, The Wall Street Journal, bu dava ile ilgili sansürlenmemiş iç Meta sunumları hakkında rapor verdi. Görünüşe göre, çalışanların tahminlerine göre günlük 100.000 çocuk kullanıcı, Facebook ve Instagram’da tacize uğruyordu, bu da platformlarında daha sıkı önlemlere ihtiyaç olduğunu vurguluyordu.

Meta’nın genç kullanıcıları koruma çabaları

Meta’nın genç kullanıcılarına yönelik bu yeni güvenlik önlemleri, çocukların ve gençlerin çevrimiçi ortamda karşılaşabilecekleri riskleri azaltmayı amaçlıyor. Sosyal medya platformları üzerinde yaşanan olumsuz olaylar ve artan güvenlik endişeleri, şirketleri kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için sürekli yeni stratejiler geliştirmeye itiyor. Meta’nın bu adımları, gençlerin dijital dünyada daha güvenli bir şekilde gezinmelerine olanak tanıyacak ve ebeveynlerin de çocuklarının çevrimiçi etkileşimlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olacak. Bu gelişmeler, Meta’nın genç kullanıcılarının refahını ön planda tuttuğunu ve onları korumak için proaktif önlemler aldığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER