Manşetler

Meta Giphy’yi elden çıkarmak zorunda

meta giphy
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meta Giphy’yi 2020’nin mayıs ayında henüz adı Facebook iken satın almıştı. Ancak şirket en önemli hamlelerinden birinden mahkeme kararı nedeniyle vazgeçmek zorunda. İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA), Rekabet İtiraz Mahkemesi’ndeki mücadelesini kaybeden Meta’nın Giphy’yi satmasına hükmetti.

Mahkeme, daha önce Meta’nın Giphy’yi satın almasının rekabete zarar vereceği yönünde bir karar almış; ancak hassas üçüncü taraf bilgilerin paylaşımı konusunda Meta’dan yana olmuştu.

Meta Giphy için resmi olarak doğrulanmasa da 400 milyon dolar civarı bir para ödemişti. Şirket böylelikle Instagram hikayelerinde ve DM özelliğinde çıkartma ve GIF animasyonlarının daha kolay bulunmasını hedeflemişti. Giphy’nin diğer platformların erişimine açık kalacağı belirtilse de, CMA haziran ayında bir soruşturma başlatmış ve aynı yılın ağustos ayında satın almanın rakiplerin Giphy’ye erişimlerini sınırlandırarak rekabete zarar verebileceğine hükmetmişti.

Bu iddiaları reddeden Meta, 2021’in kasım ayında Giphy’yi satmasına dair karara itiraz etmişti. Şirket satın almanın ardından yapılacak iyileştirmelerin herkesin faydasına olacağına savunmuştu.

Meta tarafından konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklamada, şirketin karardan dolayı üzgün olduğunu ancak gerekenin yapılacağı belirtildi. Sosyal medya devi, daha fazla inovasyon ve seçim sunan satın almalara hâlâ açık olduğunun altını çizdi.

Meta Giphy’yi satsa da bu durumdan olumsuz etkilenmeyebilir. Ancak şirketin Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olmasının da incelendiğini düşününce bu kararın Meta’nın üstündeki baskıyı artıracağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER