Teknoloji

İngiltere Meta’nın Giphy’yi satmasını istiyor

facebook giphy ingiltere

İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA), Facebook’un çatı şirketi Meta’dan GIF platformu Giphy’yi elden çıkarmasını istedi. Açıklamada, Giphy’nin Meta bünyesinde olmasının sosyal medya kullanıcılarına ve İngiliz şirketlerine zarar verebileceği belirtildi. CMA, Meta’nın pazar gücünün diğer platformların Giphy’ye erişimi kısıtlayabileceği ve trafiği Facebook, Instagram ve WhatsApp’a yönlendirebileceği uyarısında bulundu.

CMA’nın açıklamasında, sosyal medyada geçen zamanın yüzde 73’ünün Meta’ya ait platformlarda geçtiğine dikkat çekildi ve Meta’nın Giphy’nin de etkisiyle TikTok, Twitter ve Snapchat gibi rakiplerini alt edebileceği vurgulandı. Satış öncesi Giphy’nin hayata geçirdiği inovatif reklam servislerinin İngiltere’ye gelişinin de mevcut durumdan etkilendiği ifade edildi.

Facebook (şimdiki adıyla Meta), Giphy’yi satın aldığında reklam servisini kapatmıştı. CMA, bunun önemli bir potansiyel rekabet kaynağını ortadan kaldırdığına inanıyor. Kararla ilgili açıklamada, Facebook’un İngiltere’nin 7 milyar dolarlık ekran reklamcılığı pazarının neredeyse yarısını kontrol ettiğine de dikkat çekiliyor.

Facebook Giphy’yi 2020’nin mayıs ayında Instagram’a entegre etmek amacıyla 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Bundan bir ay sonra satışı inceleme altına alan CMA, geçtiğimiz ağustos ayında da Facebook’un rakiplerinin Giphy’ye erişimini engelleyemeyeceğine hükmetmişti. Açıklamada, Giphy’nin Facebook tarafından satın alınmasının rakipleri engelleyebileceği de hatırlatılmıştı.

Meta’dan daha önce yapılan açıklamada, CMA’nın Giphy üstünde bir yetkisinin olmadığını çünkü Giphy’nin İngiltere’de bir operasyon yürütmediği belirtilmişti. CMA, geçtiğimiz ekim ayında iş birliği yapmadığı gerekçesiyle Giphy’ye 70 milyon dolar ceza da kesmişti.

CMA’dan yapılan açıklamada, kararın ilgili şirket ve kuruluşlara danışarak alındığı belirtildi. Oluşan kaygıların sadece Giphy’nin onaylanan bir varlığa satışıyla giderilebileceği ifade edilse de, sürecin nasıl işleyeceği belirsizliğini koruyor.

Meta ise tahmin edilebileceği üzere İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi tarafından alınan bu karara karşı çıkıyor. Şirket tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada sürecin değerlendirildiği ve itiraz dahil tüm seçeneklerin masada olduğu belirtildi. Açıklamada Meta ve Giphy’nin bir arada Giphy’nin sunduğu imkanları tüm dünyada iyileştireceğinin de altı çizildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER