Teknoloji

İngiltere’den Facebook’a Giphy cezası

facebook abd

Facebook, popüler GIF platformu Giphy’yi geçtiğimiz yıl 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Bu anlaşma nedeniyle İngiltere’de Rekabet ve Pazarlar İdaresi (CMA) şirket hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma devam ederken Facebook’un satın almayla ilgili eylemleri CMA’nın onayı olmadan gerçekleştiremeyeceği belirtilmişti.

CMA, Facebook’a söz konusu kuralı ihlâl ettiği gerekçesiyle 50.5 milyon pound (664.7 milyon TL) ceza kestiğini duyurdu. Konuyla ilgili olarak CMA’dan yapılan açıklamada, “İlk kez bir şirket CMA tarafından verilen emri bilinçli olarak ve ilgili bilgileri paylaşmayarak ihlâl ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Facebook’un sürekli uyarılara rağmen, CMA’yla gerekli seviyede bilgi paylaşımı yapmadığı belirtildi. Rekabet Temyiz Mahkemesi ve İtiraz Mahkemesi’nin yorumlarına da dikkat çeken CMA, Facebook’un kendisiyle iş birliğine gitmeyerek “yüksek riskli bir strateji” içine girdiği ifade edildi.

Facebook’tan konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “CMA’nın Facebook’u uyumluluk konusunda en iyi yaklaşımı göstermesine rağmen cezalandırmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. Söz konusu kararı inceliyoruz ve seçeneklerimizi değerlendireceğiz.”

Facebook, CMA tarafından başka bir konu yüzünden de cezalandırıldı. Şirket, uyumluluk şefini CMA’nın onayı olmadan iki kez değiştirdiği için 500 bin pound (6.3 milyon TL) cezaya  çarptırıldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER