Teknoloji

Facebook GIF hazırlama ve paylaşım sitesi Giphy’yi satın alıyor

facebook giphy ingiltere

Facebook Giphy adlı popüler GIF yapım ve paylaşım sitesini satın alıyor. Satın almanın 400 milyon dolar karşılığında gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Facebook’un büyük GIF arşivini Instagram’a ve diğer Facebook uygulamalarına entegre etmek istediği de söyleniyor.

Giphy, internet üzerindeki en büyük GIF sitelerinden bir tanesi. GIF animasyonları oluşturma, paylaşma ve farklı versiyonlarını oluşturma gibi imkanlar sunuyor. Facebook yıllardır Instagram’da, ana Facebook uygulamasında, Facebook Messenger’da ve WhatsApp’ta Giphy’nin API’ları aracılığıyla sitenin GIF arşivini kullanıcılara sunuyordu. Facebook’a göre, Giphy’nin tüm trafiğinin yüzde 50’lik kısmı kendi uygulamalarından geliyor. Bunun yarısını da tek başına Instagram oluşturuyor.

Yeni sahibi altında Giphy, Instagram ekibinin bir parçası olarak yaşamayı sürdürecek. Hedefi ise Instagram hikâyelerinde ve direkt mesajlarında GIF’leri ve çıkartmaları göndermeyi daha kolay hâle getirmek olacak. Yine de Facebook, şu anda Giphy kullanıcıları için hiçbir şeyin değişmeyeceğini de söylüyor.

Instagram’ın üründen sorumlu genel müdür yardımcısı Vishal Shah, haberin duyurulması amacıyla yayınlanan blog yazısında, “İnsanlar yine de GIF yükleyebilir; geliştiriciler ve API iş ortakları Giphy’nin API’larına aynı erişime sahip olmaya devam edecek; ve Giphy’nin yaratıcı topluluğu hala harika içerikler oluşturabilecek.” ifadesini kullandı.

Twitter, Pinterest, Slack, Reddit ve bunun gibi birçok servis GIF animasyonları sağlamakta Giphy’nin API’larından destek alıyor. Facebook’un duyurusu bu servislerin, en azından şimdilik, şu anda olduğu gibi Giphy’den yararlanabileceğini gösteriyor. Buna rağmen, bunların bir kısmının Facebook ile doğrudan rakip olduğunu dikkate alırsak, gelecekte animasyonların kullanımı noktasında gerilim yükselebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER