Teknoloji

Meta farklı kişilikleri olan yapay zekâlı sohbet botları hazırlıyor

meta

Meta, kendine özgü kişilikleri olan yapay zekâlı sohbet botları hazırlıyor. The Financial Times’ın haberine göre, şirketin bu planının ilk ürünü 1861-1865 yılları arasında ABD Başkanı olan Abraham Lincoln olacak. Kullanıcılar Lincoln’e popüler güncel veya tarihi konular hakkında neler düşündüğünü sorabilecek. Şirketin seyahat planlarına yardımcı olmak için sörfçü kişiliğine sahip bir yapay zekâ hazırladığı da haberdeki bilgiler arasında yer alıyor.

Meta böylelikle sosyal medya platformlarındaki etkileşimi artırmayı hedefliyor. Zira insanlarla yapılıyormuş gibi görünen konuşmalar, komik robotik yanıtlara kıyasla daha ilginç bir deneyim yaşatıyor. Abraham Lincoln ve dostlarının hangi platformlarda kullanıcıların karşısına çıkacağı henüz bilinmese de, daha önceki haberlerde Instagram, Facebook Messenger ve WhatsApp’ta bu yeni teknolojiyle karşılaşmanın mümkün olacağı belirtilmişti. Şirket çalışanlarının bu sohbet botlarına “persona” (kişilik) adını verdiği ve botların eylül ayı itibarıyla kullanıma sunulabileceği söyleniyor.

Bu kişilikler arama deneyimine yeni bir boyut kazandıracak ve kullanıcılara önerilerde bulunacak. Kısacası kullanıcıları ChatGPT ve diğer sohbet botlarınınkine benzer bir işlev bekliyor. Ancak bunun Abraham Lincoln gibi kişilikler ile sunulacak olması işleri değiştiriyor.

Meta yeni sohbet botlarıyla çok fazla kişisel veri toplayabilir

The Financial Times’ın haberinde sohbet botlarının aynı zamanda çok fazla kişisel veri toplayabileceği belirtiliyor. Bunun Meta için arzulanan bir şey olduğunu unutmamak gerekiyor. Zira şirketin gelirlerinin büyük kısmını reklamlar oluşturuyor ve kişisel veriler olmadan hedeflenmiş reklam gösterimi yapmak pek kolay olmuyor. Şirket insanların bir robot yerine gerçekçi bir sohbet botuyla bilgi paylaşmaya daha meyilli olduğunu düşünüyor.

Meta’nın en yeni finans raporunun değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Mark Zuckerberg, yapay zekânın “asistan veya antrenör” gibi davranabildiği ya da işletme ve içerik yapımcılarla iletişime aracı olduğu gibi bir gelecek hayal ettiklerini belirtmişti. Zuckerberg, müşteri hizmetlerinde kullanılabilecek yapay zekâ sohbet botları geliştirdiklerini de açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER