Ulaşım

Mercedes elektrikli otomobiller için ilk hızlı şarj istasyonlarını açıyor

mercedes

Mercedes elektrikli otomobiller için hızlı şarj hizmeti sunacak ilk istasyonlarını 2023’ün dördüncü çeyreğinde açacak. 400 kW gibi yüksek bir şarj hızı desteği sunacak olan istasyonlar ilk olarak ABD’nin Atlanta, Almanya’nın Mannheim ve Çin’in Chengdu şehirlerinde faaliyete geçecek. Şirket, 2024’ün sonuna kadar ABD’de 2000 şarj ünitesi olan 400 istasyon açmayı hedefliyor. Dünya genelinde açılması hedeflenen istasyon sayısı ise 2000.

Mercedes bu istasyonlar için ChargePoint ile iş birliği yapacağını daha önce açıklamıştı. Şirketin açacağı ilk istasyonlar hem CCS hem de NACS standartlarını destekleyecek. Bu istasyonlarda başka markaların elektrikli otomobillerini şarj etmek de mümkün olacak.

Şirketten verilen bilgiye göre, 400 kW şarj hızının görülmesi bölgeden bölgeye değişecek. Akıllı şarj yönetimi sayesinde her otomobilin maksimum güç sınıfı seviyesinde şarj edileceği ve böylelikle bekleme süresinin kısalacağı belirtildi. Şirket, istasyonların ana trafik bölgelerinde ve belli bayilerin önlerinde kurulacağı bilgisini de paylaştı.

Mercedes şarj konusunda Tesla ile de iş birliği yapıyor

Mercedes geçtiğimiz ay Kuzey Amerika’da satacağı otomobiller için NACS şarj standardını benimseyeceğini açıklamıştı. Şirket daha önce otomobil sahiplerine CCS-NACS adaptörü üzerinden Tesla Supercharger ağını kullanma imkanını 2024 itibarıyla sunacağını da duyurmuştu. Tesla’nın ABD’de hâlihazırda 1847 Supercharger istasyonu ve 20 bin 40 Supercharger şarj ünitesi bulunuyor.

Mercedes’in Tesla ile yaptığı anlaşmasının kendi hızlı şarj istasyonlarından bağımsız olduğunu belirtmekte fayda var. Şirket geçtiğimiz ay 2024 yazı itibarıyla Kuzey Amerika’da 30 bin hızlı şarj istasyonu kurmak için BMW, GM, Honda, Hyundai, Kia ve Stellantis gibi üreticilerle iş birliğine gittiğini de açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER