Ulaşım

Mercedes-Benz Vision AVTR: İlhamını Avatar’dan alan konsept otomobil

mercedes benz vision avtr

Mercedes son birkaç yıldır CES 2020’de teknolojik açıdan geldiği noktayı gösteren duyurular yapıyor. Bu durum 2020’de de değişmedi. Ancak şirket bu yıl biraz daha farklı bir hamle yaptı ve ilhamını James Cameron’ın kült filmi Avatar’dan alan konsept otomobilini gözler önüne çıkardı. Söz konusu otomobil, Mercedes-Benz Vision AVTR adını taşıyor. AVTR takısı Avatar’a bir gönderme olsa da; “advance vision transportation” (ileri görüşlü ulaştırma) tamlamasının kısaltması niteliğini taşıyor.

Mercedes’in CES 2020’de sergilediği araç, hem ileri hem de yana doğru hareket edebiliyor. Lastikli bir ışık şovu gibi görünen otomobilde ekranlar, panellerin ötesine uzanıyor. Şeffaf kapılar ise sürücüyü doğaya yaklaştırıyor.

Otomobilde sürücüyle daha iyi bağ kurulması adına biyometrik sensörlerden yararlanılıyor. Direksiyon taşımayan otomobilde sürücü koltuğuna oturan kişi direksiyon görevini de üstleniyor. Bu şu aşamada biraz tuhaf görünse de, Mercedes-Benz AVTR’ın bir konsept otomobil olduğunu unutmamak gerekiyor.

Otomobilin bilgi ve eğlence sistemiyle etkileşim içine girme yöntemi de alışılandan oldukça farklı. Sürücü, sürüş sırasında ellerini kaldırdıklarında arayüz vücudunun üstünde beliriyor. Sürücünün elini takip eden arayüz, farklı hareketli kontrol seçeneklerini de bünyesinde barındırıyor.

Mercedes-Benz AVTR’ın arka tarafı da çok ilginç görünüyor. Aracın arkasında kapanıp açılabilen 33 adet yuvarlak kapak bulunuyor. Bu kapaklar sayesinde sürücü dış dünya ile iletişim kurabiliyor. Bunun bir konsept otomobil için eğlenceli bir tercih olduğu söylenebilir.

Mercedes-Benz Vision AVTR tanıtılırken James Cameron da sahnedeydi

Mercedes-Benz’in başkanı Ola Källenius, CES 2020 etkinliği sırasında şirketin uzun vadeli hedeflerinden bahsetmeyi de ihmal etmedi. Källenius, şirket olarak çevreye etkisi olmayan bir otomobil yapmayı istediklerini dile getirdi.

Mercedes’in bu hedefi, Avatar’ın yönetmeni James Cameron’ı da sahneye çıkmaya ikna eden faktör olmuş gibi görünüyor. Mercedes-Benz Vision AVTR fikri kendisine açıldığında otomobili gözünde canlandıramadığını belirten ünlü yönetmen, sahnede bu fikrin güzel bir fiziksel manifestosunu gördüğünü dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER