Teknoloji

Meng Wanzhou Kanada hükümetine karşı dava açtı

Huawei CFO'su Meng Wanzhou Kanada'da tutuklandı

Huawei‘nin finans şefi Meng Wanzhou, geçtiğimiz aralık ayında Kanada’da tutuklanmıştı. Meng, gözaltında kaldıktan sonra kefalet ve ülke dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı. Meng’i ABD’nin hakkında çıkardığı yakalama emri çerçevesinde tutuklayan Kanada’nın ABD’ye iade sürecine ilişkin kararını mart ayının başı itibarıyla vermesi gerekiyordu. Kanada Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla Meng’in ABD’ye iadesinin önünü açan sürecin başlamasına karar verdi.

Meng, 6 Mart’ta yeniden hakim karşısına çıkacak. Ardından iade konusundaki duruşmalarının başlangıç tarihine karar verilecek. İade konusundaki nihai kararı ise aynı zamanda ülkenin başsavcısı da olan Kanada Adalet Bakanı verecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, duruşmada Meng’in suçluluğuna veya masumiyetine ilişkin bir karar verilmeyeceğinin altı çizildi.

Kanada Adalet Bakanlığı’nın kararının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kararın siyasi bir olay olduğu belirtildi. Meng’in avukatları ise suçlamaları reddetmeye ve iade talebinin hukukun işlerliğine aykırı olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Meng Wanzhou’nun avukatlarının karara dair tek hamlesi yapılan açıklamayla sınırlı kalmadı. Meng, Kanada’nın sınır polisine ve emniyetine “medeni haklarının ağır ihlâli” gerekçesiyle dava açtı. Dava dosyasında gözaltının hukuksuz ve keyfi biçimde yapıldığının altı çizilirken, avukatlara erişimin ve sessiz kalma hakkının da ihlâl edildiği belirtiliyor.

Meng Wanzhou hangi suçlamalarla tutuklanmıştı?

Meng Wanzhou hakkında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme, yolsuzluk ve teknoloji hırsızlığı gibi suçlamalar nedeniyle yakalama kararı çıkarılmıştı. Meng, Kanada’nın Vancouver şehrinde havaalanında aktarma yaparken tutuklanmıştı.

İLGİLİ HABERLER