Teknoloji

Apple macOS Ventura’yı Sahne Yöneticisi ve Devamlılık Kamerası gibi yenilikler ile yayınladı

macos ventura
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple; iOS 16.1 ve iPadOS 16.1 ile birlikte masaüstü işletim sisteminin en son sürümü olan macOS 13’ü, diğer bir deyişle macOS Ventura’yı yayınladı. Sahne Yöneticisi adını taşıyan pencere yönetim sistemi, iOS 16‘da yapabileceğiniz gibi iMessage üzerinden gönderilen mesajları düzenleme ve mesajı geri alma, iPhone’u bir web kamerasına dönüştüren Devamlılık Kamerası gibi özellikleri içerir.

Bu yılın başlarında, Apple’ın WWDC konferansında duyurulan Ventura, yerleşik uygulamalara ve yardımcı programlara yapılan çeşitli iyileştirmeleri ve yenilikleri de içeriyor. Örneğin Mail; e-postaları planlamanıza ve göndermeyi geri almanıza izin veriyor. Spotlight arama sistemi ise artık alarm ayarlamak ve kısayolları çalıştırmak gibi eylemleri gerçekleştirebiliyor. Ayrıca Safari; Apple, Google, Microsoft ve diğerleri tarafından geleneksel şifreleri ortadan kaldırmak için uygulanan bir standart olan Geçiş Anahtarlarını kullanarak web sitelerine giriş yapma yeteneğine sahip oluyor.

Alışması zaman alacak bazı değişiklikler de var. Mac kullanıcılarının uzun zamandır Sistem Tercihleri olarak bildiği ayarlar bölümü artık Sistem Ayarları adını taşıyor. Üstelik burası tamamen yeniden tasarlandı. Yeni görünüm, beta sürecinde tartışmalar yaratmıştı ve Macworld bunu “hafif felaket” olarak nitelendirmişti.

macOS Ventura’yı yüklemek için son kez Sistem Tercihleri’ni açın. Burada bulunan Yazılım Güncelleme bölümüne girerek güncellemeyi kontrol edin. Daha sonra macOS 13’ü indirme ve kurma düğmesi karşınıza çıkacaktır.

macOS 13 Ventura 2017 ve sonrasında çıkmış olan Mac bilgisayarlara yüklenebiliyor. Tam listeyi burada bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER