Manşetler

iOS 16.1 çıktı, işte başlıca yenilikler

ios 16.3.1 yenilikler

Apple iOS 16.1’i, daha önce duyurduğu gibi 24 Ekim Pazartesi günü dağıtıma çıkardı. iOS 16 destekleyen tüm cihazlar için yayınlanmış olan iOS 16.1 güncellemesi çeşitli hata düzeltmelerinin ve iyileştirmelerin yanı sıra bazı yenilikler de içeriyor. iOS 16.1 ile gelen yenilikler arasında Canlı Etkinlikler Temiz Enerji ile Şarj gibi ilgi çekicileri de bulunuyor.

iOS 16.1 ile gelen yenilikler

iOS 16.1 yenilikler açısından çok fazla geniş ve ilgi çekici olmayabilir, ancak farklı uygulamalarda gerçekten de deneyime etki edecek birtakım eklentilerin yapılacağını görüyoruz.

Canlı Etkinlikler, ilk gösterimi WWDC 2022’de yapılan bir iOS 16 özelliği olmuştu, ancak ilk sürümün dağıtımıyla birlikte gelmedi. Canlı Etkinlikler, devam eden bir etkinliği doğrudan Kilit Ekranı’nızdan takip etmenizi kolaylaştırıyor. Bu sayede aygıtınızın kilidini açmadan, yemek siparişinizin durumu hakkında bilgi alabiliyor veya Şu An Çalınan ile ilgili denetimleri kullanabiliyorsunuz.

Canlı Etkinlikler API ise, devam eden bir spor müsabakasını, araba sürüşünüzün ilerlemesini veya bir yemek siparişinin durumunu anlık olarak izlemeye imkan sağlayacak çeşitli üçüncü taraf uygulamalara kapı açacak. Yeni geliştirici API’si ile üçüncü taraf uygulamalara bu tür işlevler eklenecek.

iOS 16.1 ile birlikte Apple Cüzdan uygulaması ilk kez kullanıcılar tarafından silinebiliyor. Belki bu uygulamanın olmayışı Türkiye’deki kullanıcıları pek etkilemeyecek, sadece uçuş kartları ve benzeri kartları telefonlarına bir kart olarak aktaramazlar. Ancak Apple Pay başta olmak üzere çeşitli Apple finans hizmetleri bu uygulamaya bağlı biçimde çalışıyor. Uygulamayı silmek, bunların çalışmaması anlamına geliyor.

Matter desteği de gelen yeniliklerden bir tanesi. Matter, uyumlu aksesuarların platformlar arasında kesintisiz biçimde çalışmasını sağlayan yeni bir akıllı ev bağlantı standardı. Apple da Google ve Samsung gibi, bu standardı destekleyen büyük sektör oyuncuları arasında yer alıyor.

iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi ise aile bireylerinin ayrı iCloud fotoğraf arşivleri kullanırken birbirleriyle daha kesintisiz biçimde fotoğraf paylaşmalarını sağlayan yeni bir iOS 16 özelliği. En fazla altı kullanıcı bu tür bir arşive katılabiliyor ve katkıda bulunabiliyor. Kullanıcılar kişisel fotoğraf arşivlerinden mevcut fotoğrafları paylaşabilecekleri gibi, belirli bir tarihten itibaren çekilmiş fotoğraflara ya da fotoğraflardaki kişilere göre de paylaşım yapabilirler.

Temiz Enerji ile Şarj özelliği ise iPhone’un karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Bunu da şebekede daha temiz enerjinin sunulduğu zamanlara göre şarj zamanlarını optimize ederek gerçekleştiriyor.

Söz şarjdan açılmışken, iOS 16.1 ile gelen yenilikler arasında iPhone XR, 11, 12 mini ve 13 mini modellerinde de pil simgesi içinde yüzde gösterimi de var. Üstelik Apple pil göstergesinde de küçük oynamalar yaparak pilin mevcut doluluk durumunu daha anlaşılır bir grafikle gösteriyor. Pil seviyesi azaldıkça, pil simgesinin içi de giderek boşalıyor.

iOS 16.1 nasıl yüklenir?

iOS 16.1 güncellemesini yüklemek için iPhone’unuzda Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu takip edin. Yeni sürümün hazır hâlde beklediğini gördükten sonra İndir ve Yükle düğmesine tıklatarak işlemi başlatabilirsiniz. Her ihtimale karşı, işleme başlamadan önce bir iTunes veya iCloud yedeğinizin bulunduğundan emin olun.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER