Teknoloji

macOS High Sierra’daki güvenlik sorunu şifresiz yönetici erişimi veriyor

macos high sierra inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

macos high sierra incelemeApple’ın en yeni masaüstü işletim sistemi macOS High Sierra, geçtiğimiz eylül ayında yayınlanmıştı. High Sierra’daki ciddi bir güvenlik sorunu, Mac’e fiziksel erişimi olan herkesin şifre girmeden bilgisayarın yönetici paneline ulaşmasına izin veriyor. Söz konusu sorunun varlığını doğrulayan Apple, çözüm için bir yazılım güncellemesi üzerinde çalıştığını da açıkladı. Şirket, yazılım güncellemesi yayınlanana kadar kullanıcılarını korumaya alacak bazı önlemleri paylaşmayı da ihmal etmedi.

High Sierra’daki bu ciddi güvenlik sorunu, sosyal medya üzerinde de tartışıldı. Söz konusu sorunun Apple’a daha önce bildirilip bildirilmediği bilinmiyor. Cupertino merkezli şirket genellikle ortaya çıkmalarının ardından güvenlik açıklarının üzerine yoğunlaşıyor. Açıktan faydalanmanın kolaylığı ise Apple’ın hızlı çözüm bulması gerektiğini gösteriyor. Açığın Sierra’yı veya diğer macOS versiyonlarını etkilemediği belirtiliyor.

High Sierra’nın hâli hazırdaki en güncel sürümü olan macOS 10.13.1’de sorun hâlâ gözlemleniyor. Güvenlik sorunu, Sistem Yöneticisi hesabına bir şifre yazmadan giriş yapabiliyor. Böylelikle bilgisayarı kullanan diğer kişilere ait dosyalar görüntülenebiliyor, hatta o kişilerin şifreleri de değiştirilebiliyor. Bilgisayara kayıtlı kullanıcıların Apple ID bilgileri bile yönetici ekranı üzerinden görüntülenebiliyor.

Bu büyük güvenlik açığının kamuoyuna yansıması, Apple’ın çözüm konusundaki çalışmalarını hızlandırabilir. Ancak şirket henüz gerekli güncellemeyi yayınlamak için bir takvim duyurmuş değil.

macOS High Sierra kullanıcıları kendilerini nasıl koruyabilir

macOS High Sierra kullanıcılarının güncelleme yayınlanana kadar kendilerini korumak için atması gereken adımlar şu şekilde sıralanıyor: Sistem Tercihleri > Kullanıcılar ve Gruplar > Oturum Açma > Katıl > Dizin İzlencesi > Düzen > Root Kullanıcısını Etkinleştir/ Etkisizleştir.

İLGİLİ HABERLER