Manşetler

macOS Catalina Hızlı Bakış: Sidecar ve diğer yenilikler – Video

macos catalina

macOS Catalina da WWDC 2019’da Apple’ın ön gösterimini gerçekleştirdiği yeni işletim sistemi sürümleri arasında yer alıyordu. Sonbaharda çıkması planlanan macOS Catalina için geri sayımın başladığını söyleyebiliriz. Apple, yaklaşık iki buçuk aydır çıkardığı beta sürümleriyle Catalina’ya en son hâlini veriyor.

macOS Catalina ile birlikte Mac kullanıcılarını dikkate değer yenilikler bekliyor. Hazırladığımız videoda Catalina ile birlikte kullanıcıları bekleyen başlıca yeniliklere yakından bakıyoruz. Bu arada, macOS Catalina’nın final sürümü yayınlandığında da daha detaylı bir inceleme ile karşınızda olacağız.

Müzik, Podcast’ler ve TV uygulamaları

Catalina ile birlikte bir dönemin kapandığını söyleyebiliriz. Apple, iTunes uygulamasını üçe bölerek Müzik, Podcast’ler ve TV olmak üzere üç ayrı uygulama sunuyor. Bunlara baktığımızda iTunes’daki düzenin korunduğunu, yani masaüstündeki uygulamanın temel alındığını görüyoruz. Apple, en azından şimdilik iOS’teki uygulamaların tasarımını ve dilini buraya yansıtmıyor. Doğrusu, iTunes karışık bir hâl almıştı. Her bir multimedya türüne göre ayrı uygulamalar sunmak yerinde olmuş.

Bul

macOS Mojave ve öncesi birkaç sürümde gördüğümüz iPhone’u Bul ve Arkadaş Bul uygulamaları, tıpkı iOS tarafında olduğu gibi birleşiyor. Bul uygulaması iPad’lerde gördüğümüz kullanıcı arayüzüne sahip olacak. Bir sekmede arkadaşlar, diğer sekmede ise aynı iCloud hesabı altındaki cihazlar görünecek.

Anımsatıcılar

Apple iOS tarafında olduğu gibi, macOS tarafında da Anımsatıcılar uygulamasını güncelliyor. Yepyeni bir tasarıma sahip olacak uygulamanın iOS’teki muadili ile aynı dili barındırdığını görüyoruz. Yeni hâliyle Anımsatıcılar, Google Keep veya benzeri anımsatıcı ve hatırlatıcı uygulamalara karşı sağlam bir rekabet gücü kazanacaktır.

Sesle Denetim

macOS Catalina ile birlikte artık Mac bilgisayarı sesinizle kontrol edebileceksiniz. Siri’yi veya uygulamaları açma ya da çeşitli kontrolleri yerine getirme gibi işleri sadece basit bir komutla yapabileceksiniz. Sistem Tercihleri içinde yer alan Erişilebilirlik ayarları altında Sesle Denetim kontrolleri de bulunuyor. Buradan etkinleştirebilirsiniz. Bir mikrofon ikonu ekranda belirecektir. Ön yüklü komutların yanına dilediğiniz işlev için kendi komutunuzu da ekleyebilirsiniz.

Ekran Süresi

iOS 12 ile birlikte iPhone ve iPad’lere gelen Ekran Süresi, cihaz kullanımı hakkında anlamlı bir tablo sunuyor. Aynı zamanda çeşitli uygulamalara veya cihazın geneline kullanım sınırı da getiriyor. Şimdi tüm bu işlevler Catalina ile birlikte Mac’lere de geliyor. Sistem Tercihleri içinden Ekran Süresi’ne ulaşabilirsiniz. Sunulan araçlar iOS’tekinden farklı değil.

Project Catalyst

Mojave ile birlikte Sesli Notlar, Kitaplar ve bunun gibi çeşitli Apple uygulamalarının Mac’e geldiğini görmüştük. Bunlar işin özünde iOS uygulamalarıydı, daha doğrusu iPad için tasarlanmış uygulamalardı. Catalyst Projesi ile birlikte şimdi üçüncü taraf iOS uygulamaları da macOS’e geliyor. Sonbahardan itibaren, çeşitli iPad uygulamalarının Mac’lerde çalışacak versiyonlarının çıktığını görebiliriz. Twitter’ın bunlardan bir tanesi olacağını biliyoruz.

Sidecar

iPad’i Mac bilgisayarın yanında ikinci bir bilgisayar gibi kullanmak kullanışlı oluyor. Şimdiye kadar bu iş için çok sevdiğimiz Duet Display uygulamasını kullanıyoruz. Ancak macOS Catalina ile birlikte durum değişecek. iPadOS yüklü iPad Pro veya iPad’i, ister kabloyla ister kablosuz bağlayarak ikinci bir monitör gibi kullanmak mümkün olacak. Duet’teki deneyimden farklı olarak, iPad’in ekranının sol kenarında çeşitli kontroller de dikkat çekiyor. Üstelik bağlantı da oldukça akıcı görünüyor, kablosuz bağlantıyla birlikte durum bu şekilde.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER