Dosya

LoRaWAN nedir, nerede kullanılır: Bilmeniz gereken tüm detaylar

lorawan nedir

Nesnelerin İnterneti (IoT), süreçleri ve işlemleri otomatikleştirmek ve daha iyi karar vermeyi desteklemek için milyonlarca cihazın bağlanmasına, ölçülmesine ve izlenmesine olanak tanıyor. Nesnelerin İnterneti’nin yükselişi, düşük maliyetle bilgi aktarımına izin veren Düşük Güçlü, Geniş Alan Ağları (LPWAN) tarafından desteklenir. IoT pazarında farklı uygulamalar için birçok teknoloji ve iletişim protokolü bir arada bulunuyor. Endüstriyel IoT uygulamaları uygun maliyetli, uzun menzilli ve güç açısından verimli sensörler ve tetikleyiciler gerektirir. LoRaWAN ise pil ömrü, kapasitesi, menzili ve maliyeti için LPWAN’ı optimize ederek öne çıkan teknolojilerden bir tanesi oluyor. Bu yazıda LoRaWAN nedir sorusunun cevabını ve bu LoRaWAN teknolojisi ile ilgili bilmeniz gereken önemli detayları aktarıyoruz.

LoRaWAN nedir?

LoRaWAN spesifikasyonu, pille çalışan “nesneleri” bölgesel, ulusal veya küresel ağlarda kablosuz olarak internete bağlamak için tasarlanmış bir Düşük Güç, Geniş Alan (LPWA) ağ protokolüdür ve iki yönlü iletişim, uçtan uca güvenlik, mobilite ve yerelleştirme hizmetleri. gibi temel Nesnelerin İnterneti gereksinimlerini hedefler.

LoRaWAN protokolü, çok düşük güç tüketimi ile uzun menzilli (15 km’ye kadar) çift yönlü iletişim sunan ve aynı pille on yıla kadar çalışmaya izin veren küresel bir standarttır. LoRaWAN, düşük maliyetli ağ dağıtımları için lisanssız ISM (Endüstriyel, Bilimsel, Medikal) radyo bantlarını kullanıyor.

LoRaWAN teknolojisinin avantajları nelerdir?

LoRa’nın avantajı, uzun menzilli olmasıdır. Tek bir ağ geçidi veya baz istasyonu, tüm şehirleri veya yüzlerce kilometrekareyi kapsayabilir. Menzil büyük ölçüde çevreye veya belirli bir konumdaki engellere bağlıdır, ancak LoRa ve onun MAC katmanı LoRaWAN, diğer standartlaştırılmış iletişim teknolojilerinden daha büyük bir bağlantı bütçesine sahiptir. Tipik olarak desibel (dB) cinsinden verilen bağlantı bütçesi, belirli bir ortamdaki aralığı belirlemede birincil faktördür.

LoRaWAN’ın farklı alanlarda sunduğu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Uzun menzil

LoRaWAN, sensörler ve baz istasyonları arasında uzun menzilli (15 km’ye kadar) iletişim sağlayarak hücresel ağlara kıyasla 2-3 kat daha az baz istasyonuna sahip ağların elde edilmesine olanak tanır.

Pil

LoRaWAN veri iletimi ve alımı, düşük akım (50 mA’dan az) gerektirir. Bu da cihazların güç tüketimini önemli ölçüde azaltır ve 10 yıla kadar pil ömrü sağlar.

Çift yönlülük

Tam çift yönlü iletişim, gönderim ve alım gerektiren çok çeşitli kullanım durumlarına olanak tanıyor. Sokak aydınlatması, akıllı sulama, enerji optimizasyonu veya ev otomasyonu gibi alanlarda bunun avantajı hissediliyor.

Kapalı alanlarda penetrasyon

LoRa radyo modülasyonu, derin iç mekan penetrasyonuna izin verir. Yeraltında bulunan su veya gaz sayaçlarını izleyen sensörlere ulaşma yeteneğini sağlar.

Açık kaynak

LoRaWAN standardı, standardın gelişimini denetleyen ve tüm LoRaWAN ağları arasında birlikte çalışabilirliği sağlayan LoRa Alliance tarafından yönetilen bir açık protokol yaklaşımına dayanıyor.

Lisanssız bant kullanımı

LoRaWAN ağları, herhangi bir servis sağlayıcının herhangi bir frekans için lisans almak zorunda kalmadan LoRaWAN ağlarını dağıtmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan maliyetsiz ISM bantlarında (EU 868, AS 923, US 915 Mhz) konuşlandırılıyor.

Maliyet

LoRaWAN açık standardı, ücretsiz çalışma frekansları ve düşük maliyetli baz istasyonları ile birleştiğinde, operatörlerin ağları sadece birkaç ay içinde ve minimum yatırımla kullanıma sunmalarına olanak tanıyor.

Ağ tabanlı konum

LoRaWAN, herhangi bir LoRa cihazını pasif olarak bulmak için ağ üçgenlemesini kullanabilir. Bu, GPS ile karşılaştırıldığında yeni izleme uygulamaları, daha düşük maliyet ve daha iyi pil ömrü optimizasyonu sağlar.

LoRaWAN ağ mimarisi

LoRaWAN ağ mimarisi, ağ geçitlerinin uç cihazlar ve merkezi bir ağ sunucusu arasında mesajları ilettiği yıldızların yıldızı topolojisinde konuşlandırılır. Ağ geçitleri, standart IP bağlantıları aracılığıyla ağ sunucusuna bağlanır ve şeffaf bir köprü görevi görür, RF paketlerini IP paketlerine veya tam tersi şekilde dönüştürür. Kablosuz iletişim, LoRaÒ fiziksel katmanının Uzun Menzilli özelliklerinden yararlanarak, uç cihaz ile bir veya daha fazla ağ geçidi arasında tek atlamalı bir bağlantıya izin verir. Tüm modlar çift yönlü iletişim yeteneğine sahiptir ve Kablosuz Bağlantı üzerinden Aygıt Yazılımı (FOTA) yükseltmeleri veya diğer toplu dağıtım mesajları gibi görevler sırasında spektrumun verimli bir şekilde kullanılması için çok noktaya yayın adresleme grupları için destek vardır.

LoRa Alliance

LoRaWAN protokolü, açık ve kâr amacı gütmeyen bir üye birliği olan LoRa Alliance tarafından aktif olarak desteklenmektedir. Mobil ağ operatörleri, baz istasyonu tedarikçileri, sensör üreticileri ve sistem entegratörleri dahil olmak üzere 500’den fazla üyesiyle teknoloji dünyasında en hızlı büyüyen teknoloji ekosistemidir.

LoRaWAN teknolojisi ile ilgili daha fazla detayı bu dokümanda bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER