İncelemelerManşetler

TCL 10 TABMAX İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon pazarının aktif üreticilerinden biri olan TCL, bu aktivitesini mobil cihaz ekosisteminin diğer alanlarına da yansıtmak için önemli bir çaba sarfediyor. Bu çabanın ilk meyvelerinden birisi olan TCL 10 TABMAX, kısa süre önce Türkiye’de satışa sunulmuştu. İnternette gezinmek, gazete veya dergi okumak, YouTube veya Netflix videoları izlemek ya da çocuklar için uzaktan eğitim aracı arayanlara uygun bir seçenek gibi görünen TCL 10 TABMAX ile ilgili yorumlarımızı ve detayları inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

TCL 10 TABMAX inceleme: Tasarım

TCL 10 TABMAX 10.36 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 247.8 x 157.6 x 7.7 milimetrelik boyutuyla TCL’in bir diğer tableti Tab 10S’e kıyasla çok az daha küçük bir alan kaplayan TCL 10 TABMAX, buna rağmen çok az da olsa daha büyük bir ekranla kullanıcıların karşısına çıkıyor.

tcl 10 tabmax incelemeTabletin boyutları çerçevesinde değerlendirildiğinde makul bir ağırlıkta olduğu ve elde tutulurken bir yorgunluk hissettirmediği rahatlıkla söylenebilir. Tableti çantada taşımak da herhangi bir ağırlık hissi vermiyor.

TCL 10 TABMAX’te de sert plastik arka panel ve tabletin kenarları yekpare yapı içinde. Test merkezimize gelen uzay grisi tablette arka panel hafif pürüzlü bir yüzeye sahip. Bu da tabletin ele daha iyi oturmasını sağlıyor. Ön yüzü tamamen camla kaplı tabletin ekran çerçevesinin ise bir tablet için uygun seviyede olduğu söylenebilir.

TCL 10 TABMAX 8 megapiksel çözünürlüklü bir ön kameraya sahip. Kameranın yeri, tabletin yatay kullanım odaklı şekilde tasarlandığını gösteriyor. Bunun çevrimiçi derslerde veya video sohbetlerde karşı tarafa görüntüyü en iyi şekilde yansıtmak adına doğru bir tercih olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Tablet düşey vaziyette tutulduğunda üst kenarda güç tuşu, USB-C girişi ve hoparlör ızgaraları yer alıyor. Alt kenarda da iki hoparlör ızgarası bulunuyor. Yani tablette toplamda dört hoparlör ızgarası var. Ancak bunlardan sadece iki tanesinden ses çıkışı mevcut. İki kenarda da bir ızgara aktif olarak çalışıyor.

Tablet yatay şekilde tutulduğunda kameranın olduğu taraflardaki kenarlarda mikrofonlar ve ses tuşları kullanıcıları karşılıyor. MicroSD kart tepsisi de bu kenarda yer alıyor. Karşı kenarda ise farklı aksesuarların tablete bağlanmasını sağlayan konnektör mevcut.

TCL 10 TABMAX’in arka panel tasarımı da yatay tutuşa göre hazırlanmış. TCL logosu panele yatay biçimde yerleştirilmiş. Logonun karşısındaki köşede 13 megapiksel kamera ve LED flaşın bulunduğu hafif çıkıntılı kamera adası yer alıyor.

TCL 10 TABMAX inceleme: Donanım ve Performans

TCL 10 TABMAX’in 10.36 inç büyüklüğündeki ekranı 2000 x 1200 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranın görüntü oranı 5:3, piksel yoğunluğu ise 225 ppi. Bu yoğunluk, optimum kullanım mesafesinde tabletin ekranı için yeterli seviyede. Dikkatli bakıldığında pikselleri seçmek mümkün olsa da, görüntü ve yazıların netlikleri ve keskinliklerinde bir sorun söz konusu değil. Parlak güneş ışığı altında da ekranı görmekte bir sıkıntı yaşanmıyor.

Ekranın parlaklığı ortamın aydınlık seviyesine göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Artık neredeyse tüm mobil cihazlarda mevcut olan mavi ışık filtresi de “göz yormayan mod” adı altında tablette mevcut. Ekranın renk düzeni soğuk tarafa biraz daha yakın. Ekranın keskinliği Netflix ve YouTube gibi platformların video içerikleri için yeterli. YouTube’da HDR desteğinin verilmediğini bu noktada belirtmekte fayda var. Çerçevenin kalınlığı ise ekrana yanlış bir komut göndermeyi engellemeye yardımcı oluyor.

Telefonun her iki kısan kenarında da, daha önce belirttiğimiz gibi, aktif olarak çalışan birer hoparlör ızgarası bulunuyor. Böylelikle kullanıcılara stereo ses çıkışı sunuluyor. TCL 10 TABMAX’in ses çıkışının bir tablet için yeterince güçlü olduğu rahatlıkla söylenebilir. Orta frekanslara yoğunlaşan bir ses deneyimini tercih eden TCL, video izlemek veya müzik dinlemek için kullanıcılarını harici bir hoparlöre muhtaç etmiyor.

TCL 10 TABMAX’te 3.5 mm. kulaklık jakı bulunmuyor. Bu nedenle tableti alanların USB-C uçlu veya Bluetooth kulaklıkları tercih etmesi gerekiyor.

TCL 10 TABMAX’in kalbinde sekiz çekirdekli MediaTek MT8788 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Telefonun depolama alanı microSD kart desteğiyle genişletilebiliyor.

Bu teknik kadroyla internette gezinme, e-posta kontrol etme, Zoom gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşme yapmak gibi işler rahatlıkla yapılabiliyor. Ancak daha üst seviye performans için beklentiye girmemekte fayda var. Hafif ve orta yoğunluktaki oyunları oynamak için yeterli olan TCL 10 TABMAX, daha yüksek profilli oyunlarda grafik kalitesinden veya oyun akışından ödün vermeyi gerektirebiliyor. Kullanıcı arayüzündeki takılmaların da fark edilir seviyeye çıkabildiğini söylemek gerekiyor.

TCL 10 TABMAX’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 8000 mAh kapasiteli pil sağlıyor. Tabletin kutusundan çıkan 18W güç adaptörü sayesinde bu pili yaklaşık 4 saatte doldurmak mümkün oluyor. TCL 10 TABMAX, normal yoğunluklu bir kullanım senaryosunda günü sabahtan akşama rahatlıkla çıkarabiliyor.

TCL 10 TABMAX’in pili tamamen dolu olduğunda ve ekran parlaklığı maksimum seviyeye çıkarıldığında yaklaşık 4 saat civarında bir açık ekran süresi sunuyor. Bu da TCL 10 TABMAX’in birkaç saatlik çevrimiçi ders deneyimini kablolardan uzak yaşamaya imkan verdiği anlamına geliyor. Pil ömrünü uzatmak için tablette süper tasarruf modlarının mevcut olduğunu belirtmekte de fayda var.

TCL 10 TABMAX 13 megapiksel arka ve 8 megapiksel ön kamerayla geliyor. Bu kamera ikilisinin telefonlardaki kadar gelişmiş bir performans sunmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak 13 megapiksel kamera iyi aydınlatılmış bir ortamda bazı kareler yakalamak ve belge taramak gibi işler için yeterli bir iş çıkarıyor. Ön kamera ise pek çok senaryoda görüntülü görüşme için makul seviyede bir görsel kalite sunuyor.

TCL 10 TABMAX inceleme: Yazılım

TCL 10 TABMAX kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. İşletim sistemini TCL’in özelleştirilmiş TCL UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Bu deneyimin merkezinde Google’ın uygulamaları bulunuyor.

YouTube, Gmail, Google Haritalar gibi Google uygulamaları telefonda ön yüklü olarak sunuluyor. Buna ek olarak, Duo ve Google Asistan gibi uygulamalar da telefonun ana ekranında kullanıcıları karşılıyor.

TCL 10 TABMAX’in TCL’in akıllı telefonlarından aşina olduğumuz bir deneyim sunduğu söylenebilir. Daha önceden gördüğümüz gruplandırılmış görünümlü uygulama menüsü TCL 10 TABMAX’te de mevcut. En son kullanılan uygulamalar menünün en üst kısmında sıralanıyor. Buna ek olarak, uygulamalar işlevlerine göre gruplandırılıyor. Kullanıcılar uygulamaların gruplandırma kriterlerini de kendi tercihlerine göre değiştirebiliyor.

TCL 10 TABMAX’te ön yüklü olarak sunulan başka uygulamalar da mevcut. Hesap Makinesi, Notlar, Ses Kaydedici gibi standart araçlar tablette kullanıcıları karşılıyor. Buna ek olarak, kulaklıkla çalışan FM Radyo uygulaması ve Bamboo Paper çizim uygulaması da ön yüklü şekilde sunuluyor. Her Android tablete olduğu gibi, TCL 10 TABMAX’e de Google Play Store üzerinden uygulama indirilebildiğini hatırlatmakta fayda var.

TCL 10 TABMAX inceleme: Sonuç

Pandemi koşullarında uzaktan çalışma ve eğitim giderek standart hâline gelirken, aile ve arkadaş buluşmaları da çevrimiçi ortamda gerçekleşiyor. Bu görüşmeleri rahatlıkla yapmayı sağlayacak, aynı zamanda temel eğlence ihtiyaçlarını karşılayacak bir tablet arayanlar için TCL 10 TABMAX oldukça uygun bir seçenek gibi görünüyor.

Netflix ve YouTube gibi servislerden video izlemek için yeterli olan tablet, stereo hoparlörleri sayesinde ekstra bir aksesuara ihtiyaç duymadan güçlü bir ses çıkışı veriyor. Akıllı telefonlardaki kullanışlılığını gösteren TCL UI kullanıcı arayüzü, TCL 10 TABMAX’te de gayet iyi bir iş çıkarmayı başarıyor.

İLGİLİ HABERLER