Teknoloji

LinkedIn iOS kopyalama panosunu sürekli kopyalama davranışını bırakacak

LinkedIn Recruiter favori çalışanınızın bir kopyasını bulmanızı kolaylaştıracak

LinkedIn, bu haftanın başlarında çıkan, bazı uygulamaların bir iOS cihazının kopyalama panosunu kullanıcının izni olmadan sürekli kopyaladığına dair tartışmaların çıkmasının ardından bir açıklama yaptı. Şirket, uygulamasının iOS cihazının kopyalama panosunun içeriklerini sürekli tekrarlamayı bırakacağını duyurdu. ZDNet, bu istenmeyen davranışı bir hata olarak nitelendirdi.

Uygulama, kopyalama panosu içeriklerini kullanıcının ne yazdığını kopyalama panosuyla yazanlar arasında eşitlik kontrolü yapmak amacıyla kopyalıyor. Bunu LinkedIn’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Erran Berger dile getiriyor. Berger, bu kontrolün neden gerekli olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama da yapmadı. Twitter‘da da “Pano içeriğini depolamıyoruz veya aktarmıyoruz.” diye yazdı.

Bu davranış şu anda sadece geliştiricilere beta olarak dağıtılan iOS 14‘teki yeni bir gizlilik özelliği sayesinde keşfedildi. İşletim sistemi kullanıcıları, bir uygulama bir başka uygulamadan veya cihazdan kopyaladığında bildirim gösteriyor. Bu durum kullanıcıların, her bir tuşa tıklatmada kopyalama panosunun içeriklerini takip edip etmediğini sorgulamasına neden oldu.

TikTok da geçen hafta benzer davranış nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Bu uygulamanın da benzer şekilde, kullanıcı klavyede yazdığında kopyalama panosunun içeriklerini tekrar tekrar kopyaladığı ortaya çıkmıştı. Bu durum diğer uygulamaların verilerini takip ettiğine dair endişeleri alevlendirmişti. Türkiye’de de Kişisel Verileri Koruma Kurumu TikTok’un bu faaliyetleriyle ilgili olarak soruşturma başlatmıştı. TikTok ise daha önce yaptığı bir açıklamada bu davranışın “spam karşıtı” özelliğin bir parçası olduğunu ve bu uygulamayı sonlandıracağını kaydetmişti.

iOS 14 daha geniş kitlelere yayıldığında, yani public beta önümüzdeki haftalarda yayınlandığında, daha başka hangi uygulamaların benzer davranışlarda bulunduğunu göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER