Teknoloji

Lenovo Pekin’de kasasız dükkan açtı

lenovo lecoo

Lenovo Alibaba, Sam’s Club, JD ve Amazon’dan sonra kasasız alışveriş deneyimi sunmaya başlayan son şirket oluyor. Donanım üreticisi geçen hafta Çin’in başkenti Pekin’de kasasız bir dükkan açtı. Burada bardak erişte, kutu meyve suyu ve diğer atıştırmalıkları satıyor.

“Lenovo Lecoo İnsansız Mağaza” adını taşıyan dükkana girmek isteyen müşterilerin kameralı bir tablete el sallamaları gerekiyor. Cihaz yüz tanıma yardımıyla onların hesap profilini tanıyor. Daha sonra da Amazon Go‘nun sisteminde olduğu gibi müşteriler, dükkanda gezip istedikleri ürünleri seçiyor ve daha sonra serbest şekilde mağazadan ayrılıyor. Ürünlerin bedeli ise mobil ödeme hesaplarından otomatik olarak çekiliyor.

Lenovo daha çok bilgisayarlar, telefonlar ve akıllı ev ürünleriyle bilinse de, Lecoo mağazası daha çok yemek satışı yapılan bir yer olarak dikkat çekiyor. Donanım üretimi gerçekleştiren birçok Çinli teknoloji şirketi, küçük atıştırmalıkların satıldığı kasasız mağazalar açma yoluna gidiyor. Daha önce de Alibaba’nın neredeyse tamamen otomatikleştirdiği Hema bakkal dükkanında çeşitli içecekler ve taze deniz ürünleri satılmaya başlanmıştı. E-ticaret şirketi JD de abur cuburun satıldığı kasasız dükkan açmıştı.

Çin’de WeChat ve Alipay gibi mobil uygulamalar ödeme işlemleri için sıklıkla kullanılıyor. Bu sayede nüfusun büyük bir kısmının kasasız dükkanlardan alışveriş yapmasının önünde büyük bir engel bulunmuyor.

Lenovo, bu mağazayı yeni teknolojisini test etmek için bir pilot programı olarak gördüğünü söylüyor. Tabletler ve akıllı telefonlarında yüz tanımanın iyileştirilmesi de yapılan testler arasında bulunuyor. Atıştırmalıklar ve donanımlar arasında yakın bir ilişki yok gibi görünse de, belli bir amaç doğrultusunda aynı çatı altında hizmet vermeleri mümkün olabiliyor.

İLGİLİ HABERLER