Teknoloji

Leica’dan sadece siyah-beyaz fotoğraf çeken yeni bir pahalı makine

leica m10 monochrom

Leica M10’un çıkışının üstünden geçen üç yılın ardından, Leica en sonunda M10’un tasarımını temel alan bir monokrom fotoğraf makinesi çıkardı.

M10 Monochrom adını taşıyan yeni model, tasarım unsurları ve özellikler bakımından M10’un, daha doğrusu 2018’in M10-P modelinin tüm niteliklerini barındırıyor. Bunların arasında daha ince gövde ve kablosuz bağlantı özellikleri de bulunuyor. Ancak 40 megapiksel çözünürlüklü yeni bir siyah-beyaz sensör barındırıyor.

Monochrom, 2012 yılında ilk versiyonunu gördüğümüzden beri Leica’nın karşımıza çıkan en tartışmalı dijital kameralarından bir tanesi oldu. Fiziksel olarak renkli fotoğraflar çekemeyen bir kamera, özellikle 10 bin dolara yakın fiyatı da düşünüldüğünde, çoğu fotoğrafçının yanından geçmeyeceği bir ürün olur.

Ancak Leica, Monochrom’un renkli bir kameradan çevirilen siyah-beyaz görüntülere göre daha iyi çekimler ortaya koyduğunu iddia ediyor. Daha fazla detay, daha iyi dinamik aralık ve diğer kameralar tarafından taklit edilemeyen eşsiz bir görünüm ortaya koyduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda şirket Monochrom serisi altında en az üç ürün çıkararak yeteri kadar fotoğrafçıyı çektiğini belli ediyor.

İlk iki Monochrom kamera modeli diğer M serisi kameraların renkli görüntü sensörlerinin modifiye edilmiş versiyonlarını barındırıyordu. Yeni M10 Monochrom’da ise ilk kez siyah-beyaz fotoğraf çekimi için özel olarak tasarlanmış eşsiz bir sensör görüyoruz. 40 megapiksel çözünürlüklü full-frame sensör, Leica Q2 ve SL2’de bulunan 47 megapiksel renkli sensörden farklı ve mevcut herhangi bir M serisi kamerada bulunan en yüksek çözünürlüklü sensör olma özelliğini taşıyor. 160 ile 100000 arası ISO hassasiyet derecesi de, önceki modellerle karşılaştırıldığında yüksek bir aralığın söz konusu olduğunu gösteriyor.

leica m10 monochrom

Sensörün dışında, M10 Monochrom M10-P modelinin mat gövdeli bir versiyonu gibi görünüyor. Önceki Typ 246 Monochrom modeline göre daha ince bir gövdede geliyor. Ayrıca dahili Wi-Fi bağlantısı da mevcut. Daha sessiz çalışan deklanşörü ve dokunmatik ekranı var. Video özellikleri ise mevcut değil.

Leica, video özelliğini kaldırdığını, çünkü müşterilerin bunu kullanmadığını söyledi. Halbuki bir önceki nesil üründe bu özellik bulunuyordu. Eksik olan bir unsur da kameranın ön tarafında rastlamadığımız kırmızı renkli klasik Leica noktası oluyor. Otomatik ISO ve otomatik deklanşör hızı ayarları gibi, normalde kırmızı renkle gösterilen ayarlar da bu sefer koyu gri renkle gösteriliyor. Ayrıca M10 Monochrom’da çekim tuşu ve lens çıkarma düğmeleri de siyah ve beyazın estetiğine uygun biçimde tasarlanmış.

M10 Monochrom, aynı temeli paylaştığı M10-P’ye göre daha az özelliğe ve yeteneğe sahip olsa da, fiyat etiketi bakımından aşağı kalmıyor. Leica bu makineyi yurt dışında 8295 dolara, M10-P’nin mevcut fiyatının 500 dolar kadar altına satıyor. Monochrom’u satın almayı düşünen çoğu Leica müşterisi için fiyat çok önemli olmayacaktır. M10 Monochrom modelleri Leica mağazalarında ve yetkili satıcılarında satışa sunulmaya başlandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER