Teknoloji

Ledger Nano X kripto para cüzdanı mobil cihazlara da bağlanabiliyor

ledger nano x

Kripto cüzdan şirketi Ledger da CES 2019’un katılımcıları arasında yer alıyor. Şirket, Ledger Nano X adını taşıyan Bluetooth destekli en yeni cihazını gözler önüne çıkardı. Selefi Nano S’e benzeyen cihaz, birden fazla cüzdan ve farklı kripto para birimleri için destek sunuyor. Ancak Bluetooth’un varlığı işleri değiştiriyor. Nano X bu sayede Ledger Live uygulaması üzerinden mobil cihazlara bağlanabiliyor. Bu sayede fiziksel kripto para cüzdanına telefon üzerinden erişmek de mümkün hâle geliyor.

Fiziksel cüzdanlar, kripto parayı sanal ortamda tutmadan saklamayı sağlıyor. Genellikle bir PIN koduyla korunan bu cihazlar, aynı anahtara bağlı farklı fiziksel cihazları da destekliyor. Böylelikle hırsızlık veya kayıplara karşı daha güçlü fiziksel koruma sağlanıyor. Ledger’ın bir önceki nesil ürünü Nano S, kripto para piyasasından oldukça iyi yorumlar almıştı. Ledger CEO’su Eric Larchevêque, Nano X’in çıkışıyla birlikte Nano S’in fiyatında da indirime gidileceğini belirtti.

Bluetooth desteğinin varlığı ise biraz tartışma yaratacak gibi görünüyor. Fiziksel kripto para cüzdanları genellikle USB yoluyla cihazlara bağlanıyor. Kablosuz erişim yöntemlerine ise izinsiz erişime kapı açma ihtimallerinin yüksekliği nedeniyle biraz şüpheyle yaklaşılıyor. Yine de, donanım seviyesindeki PIN koruması ve Bluetooth’un düşük menziliyle potansiyel risklerin biraz daha minimize edilebileceği düşünülüyor. Ledger, Nano X’in sadece Ledger Live uygulamasının bulunduğu cihazlara yanıt verdiğinin altını çizmeyi de ihmal etmiyor.

Ledger Nano X, bugün 119 dolarlık fiyatıyla ön siparişe çıkacak. Cihazın sevkiyatı mart ayında başlayacak. Ledger Live uygulaması ise 28 Ocak itibarıyla iTunes App Store ve Google Play Store’da yerini alacak.

İLGİLİ HABERLER