Teknoloji

Larry Page’den teknoloji dünyasına mesaj: “Olumsuz olmak bizim iş yapma tarzımız değil”

Google’ın I/O 2013’te düzenlediği açılış etkinliğinin sonlarına yaklaşırken sahneye şirketin kurucularından Larry Page çıktı. Page konuşmasında teknolojinin geleceği için hem kasvetli hem de iyimser bir tablo çizerken, teknoloji dünyasına olumsuzluğa sürüklenmek yerine mevcut olmayan bir şeyler oluşturmak tavsiyesinde bulundu. Google kurucusu programlamayı günümüzün yüksek teknoloji dolu dünyasına giden yolda geçici bir heves olarak görenlere aldırmamak gerektiğini, yazılımcıların şu ana kadar sadece yüzeyi kazıdıklarını ifade etti. Yolun başından bu yana programlamada bu denli yüksek bir değişim hızı görmediklerinin altını çizen Page, bu konudaki iyimserliğini belli etmiş oldu.

larry-page-google-111212

Geleceğe umutlu bakan Page’i karamsarlığa iten noktalar da yok değil. Teknoloji dünyasının şu ana kadar yapabileceklerinin sadece yüzde 1’ini yapabildiğini söyleyen Google kurucusu, ilerlemenin yavaş olduğunu dile getirdi ve bu durumdan negatiflik ile iç çatışmaları sorumlu tuttu. Page Google ile ilgili okuduğu tüm haberlerin başka şirketlere karşı olduğunu ve kendisinin bunu hiç ilgi çekici bulmadığını ve bunlarla uğraşmak yerine henüz icat edilmemiş şeyleri ortaya çıkarmak için vakit harcamak gerektiğini belirtti. Page olumsuz olmanın kendilerinin iş yapma tarzı olmadığının da altını çizdi.

Page teknolojinin açabileceği yeni cephelere örnek olarak Google’ın büyük önem verdiği sürücüsüz otomobilleri gösterdi. Bu otomobillerin insanların yaratıcı yönlerini geliştirmesine katkıda bulunacağını söyleyen Page, ortalama bir Amerikalı’nın günde 50 dakikasını seyahat ederek geçirdiğini ve bu tarz teknolojiler sayesinde buraya harcanan zamanın başka şeyler için kullanılabileceğini dile getirdi.

Olumsuz olmanın kendilerinin iş yapma tarzı olmadığını söyleyen Page, buna rağmen Microsoft’tan yakınmayı ihmal etmedi. Microsoft gibileriyle uğraştıklarını belirten Google CEO’su, birlikte çalışabilirlik örneğinden hareket etti. Page endüstrinin bu tarz şeyler karşısındaki tutumunun kendisini üzdüğünü dile getirirken, Microsoft’un birlikte çalışabilirlik özelliğini kullanarak kendilerinden fayda sağladığını söyledi.

Konuşmasının ardından katılımcılarla kısa bir soru-cevap seansı düzenleyen Page, olumsuzluğu azaltma ve dünyayı değiştirmeye odaklanmayla ilgili bir soru üzerine değişim hızının arttığını, ancak bu hızla başa çıkabilecek sistemlerin henüz oluşturulmadığını dile getirdi. Tüm değişimlerin iyi olmadığını ifade eden Google CEO’su, deneye izin veren mekanizmaların oluşturulmasının şart olduğunun altını çizdi. İnsanların kendilerini heyecanlandıracak ancak yasalara ya da düzenlemelere uymayan pek çok şey yapabileceğini söyleyen Page, bunun iyi olduğunu, çünkü dünyayı olumsuz anlamda değiştirmek istemediklerini ifade etti. Google CEO’su dünyayı değiştirmeden, sadece bir kısmının belli deneylere ayrılmasının ise mantıklı olabileceğini dile getirdi. Google CEO’sunun bu test merkezi fikrinin kulağa biraz ürkütücü geldiğini söylemek mümkün.

İlgili >> The Verge (1), The Verge (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER