Teknoloji

Kripto para madenciliği Kazakistan’da enerji sıkıntısına yol açtı

kripto para madenciliği

Kripto para madenciliği çalışmalarında çok yüksek miktarlarda enerji tüketiliyor. Bu durum Kazakistan’da bir krize yol açmış gibi görünüyor. The Financial Times’ın haberine göre, ülkenin elektrik dağıtım şirketi KEOGC, ülkedeki 50 kayıtlı kripto para madencisine verilen elektriği “karneye bağlama” kararı aldı.

Bu kararın altında ekim ayında ülkedeki üç elektrik santralinde yaşanan kesintilerin olduğu belirtilirken; gelecekte de santrallerde yaşanan sıkıntılarda ilk olarak kripto para madencilerinin elektriklerinin kesileceği ifade edildi.

Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, normalde yılda yüzde 1 veya 2 oranında gerçekleşen tüketim artışı bu yıl yüzde 8 seviyesinde oldu. Ekim ayından bu yana ülkenin altı bölgesinde kesintilerin yaşandığı ifade edildi.

Kazakistan’da elektrik tüketiminin artmasının nedeni ise Çin’in mayıs ayı itibarıyla kripto para madenciliğini yasaklaması. Bu yasak nedeniyle 2021’in başlarından bu yana pek çok kripto para madencisi çalışmalarını Çin’den Kazakistan’a taşıdı. Elektriğin Kazakistan’da görece ucuz olması da ülkeyi madencilik faaliyetleri için uygun hâle getirmişti.

Kazakistan enerji sıkıntısını aşmak için Rusya’dan şebekesinin desteklenmesini isterken, kayıtlı kripto para madencilerinden kilowatt saat başına aldığı komisyonu da 2022 itibarıyla 1 tengeye (0,0029 TL) çıkaracak. Bunun madencileri zaman içinde ülkeden ayrılmaya teşvik etmesi hedefleniyor.

Kazakistan kripto para madenciliği nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşıyor gibi görünse de, madencilik çalışmalarının şebekedeki sorunları gizlemek için “günah keçisi” olarak gösterildiğini savunanlar da var. Bunun doğruluğu konusunda bir şey söylemek pek kolay değil. Ancak Kazakistan’ın yaşadıkları, ülkelerin ulusal kripto paralarını çıkarmaları durumunda karşılaşılabilecekler konusunda ipucu veriyor.

İLGİLİ HABERLER