Teknoloji

Avrupalı mobil operatörler koronavirüs takibi için konum verilerini paylaşacak

koronavirüs türkiye

Küresel yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede teknoloji büyük bir öneme sahip. Birbirinden farklı cepheleri olan bu savaşta, teknolojiden de değişik şekillerde yararlanılıyor. Bu yöntemlerden birisi, gizlilik konusunda bazı endişeler doğursa da; doğru bilgiye sahip olma konusunda etkili olacağa benziyor.

Aralarında Deutsche Telekom, Orange ve Vodafone‘un da bulunduğu Avrupa’da hizmet veren sekiz mobil operatör, Avrupa Komisyonu ile telefon konum verilerini paylaşmayı kabul etti. Bu veriler sayesinde koronavirüsün yayılımının daha etkin ve doğru biçimde ölçülebilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu paylaşımın gizlilik konusunda bazı endişeleri beraberinde getirmesi fazla zaman almadı. Ancak Reuters’e konuşan bir Avrupa Komisyonu yetkilisi, komisyonun kullanıcı gizliliğini koruyacağının altını çizdi.

Aynı yetkili, konum verilerinin anonimleştirilmiş biçimde kullanılacağını da belirtti. Avrupa Komisyonu, COVID-19 salgınının bitişinin ardından bu verilerin silineceğinin de sözünü verdi. Avrupa Veri Koruma Süpervizörü ise Avrupa Komisyonu’nun toplamak istediği verileri açık bir şekilde tanımlamasını istedi. Şeffaflığın korunması ve erişimin uzmanlarla sınırlı olması da diğer talepler oldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan başka bir açıklamada ise COVID-19 ile mücadeledeki tüm teknolojik desteklerin insan haklarını ve gizliliği koruması gerektiği belirtildi.

Söz konusu açıklamalar, gizlilik konusundaki endişeleri büyük ölçüde ortadan kaldıracak türden. Yine de; Avrupa Birliği’nin güvenilirliğine rağmen, verilerin anonimleştirilmesi konusunda hâlâ akıllarda bazı soru işaretleri bulunuyor. Küresel koronavirüs salgınının mevcut alarm seviyesinin ne kadar süreceği konusunda bir şey söylemek de mümkün değil. Dolayısıyla bu takibin başta planlanandan uzun sürmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER