BilimManşetler

1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak yeni koronavirüs tedbirleri açıklandı

koronavirüs tedbirleri

Bugün akşamüstü sona eren Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs ile mücadele kapsamında 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak yeni koronavirüs tedbirlerini açıklandı. Beklendiği üzere, sokağa çıkma kısıtlamasında kademeli olarak azaltmaya gidilirken restoran, kafe ve bunun gibi mekanların da müşteri ağırlamasına belirli gün ve saatlerde izin veriliyor.

T24’ün haberine göre, kademeli normalleşme takvimi kapsamında geçerli olacak yeni koronavirüs tedbirlerinin başında, haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamasının başlangıcının hafta içleri akşam saat 22.00’ye çekilmiş olması geliyor. Hafta sonu ise sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi akşamı saat 22.00 ile takip pazartesi sabahı saat 05.00 arası geçerli olacak. Yani, sokağa çıkma kısıtlaması pazar gününün tamamında geçerli olacak. Temmuz ayında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günler ve süreler, vaka ve vefat sayılarının durumuna göre yeniden düzenlenecek.

Yeme-içme mekanları, pazartesiden cumartesiye 07.00-21.00 saatleri arasında, belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecekler, saat 21.00-24.00 arasında ise paket servis sürecek. Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilecek. Benzer şekilde; kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler, kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında çalışabilecek. Açık ve kapalı alanlardaki nikâhlar ve nikâh şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran’dan itibaren başlıyor.

Üniversiteler 13 Eylül’de açılacak, ilkokullar birinci sınıflar yarın açılıyor

Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre, spor kulüpleri genel kurullarını haziranın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da ikinci yarısından itibaren gerçekleştirebilecek. Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek. Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra Twitter hesabı üzerinden bir duyuru yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; ilk, orta ve lise derecelerindeki eğitim kurumlarında yüz yüze eğitimle ilgili takvimi paylaştı. Selçuk’un açıklamasına göre, haftada iki gün boyunca yüz yüze eğitim sürdürülecek. Köyler ve nüfusu seyrek yerleşim yerlerinde yüz yüze eğitim haftada beş gün uygulanacak. Tüm ilkokullarda yüz yüze eğitim 1 Haziran itibarıyla başlayacak. Ortaokul ve liselerde de yüz yüze eğitim 7 Haziran tarihinden itibaren yeniden başlayacak. 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı, 2 Temmuz Cuma günü sona erecek.

Yerli aşı yıl sonunda geliyor

Türkiye’nin dünyada aşı çalışmalarında ilk 10 ülke arasında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “İnşallah kendi aşımıza yıl bitmeden kavuşmuş olacağız. Haziran ayını tam mânâsıyla aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkânları tamamına kadar zorlayacağız.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER