BilimManşetler

Koronavirüs salgınına karşı 17 Mayıs’a kadar tam kapanma ve diğer yeni tedbirler

koronavirus tam kapanma

Bugün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’ndan koronavirüse karşı yeni tedbir kararlarının çıkması bekleniyordu. Ramazan Bayramı’nı kapsayacak şekilde tam kapanmanın uygulanması da beklenen tedbirler arasında yer alıyordu. Kabine toplantısı sonrasında, akşam saatlerinde bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, COVID-19 ile mücadelede alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Hürriyet’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa’da açılmaların başladığı bir dönemde günlük vaka sayılarının 5 binin altına indirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. “Ramazan bayramının ardından iyi bir sürece girmemiz için rakamların çok daha aşağı düşmesi şarttır. Vakaları 5 binin altına düşürmeliyiz. Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden dolayı ücret talep edildiğine dair şikayetler alıyoruz. Vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edemez. İlave ücret talebiyle karşılaşan vatandaşlarımız kurumlarımız, bildirirlerse gereken neyse hemen yapılacaktır. Muhtarlarımızın aşılarına başlanacak.”

Koronavirüse karşı tam kapanma ve diğer tedbirler

İki hafta önce düzenlenen kabine toplantısı sonrasında kısmi kapanma dahilinde bazı ek önlemler alınmıştı. Son kararlarla bu önlemlerin kapsamı daha da genişletilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni koronavirüs tedbirleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • 29 Nisan 2021 Perşembe 19.00’dan başlayarak, 17 Mayıs 2021 Pazartesi saat 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanma uygulanacak. Bu tarihler arasında sokağa çıkma kısıtlaması kesintisiz sürecek.
  • İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek.
  • Yeme-içme sektöründe paket servisi hizmetine devam edilecek.
  • Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.
  •  Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak. Şehirler arası araçlar yüzde 50 kapasite ile çalışabilecek.
  • Konaklama tesislerinde rezervasyonlar, sokağa çıkma kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek.
  • Kamu personeli uzaktan çalışmaya yönlendirilecek.
  • Anaokulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.
  • İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan yaşlı vatandaşlara VEFA ekipleri destek olacak.

İLGİLİ HABERLER