Teknoloji

Kablosuz kulaklık satışları yılın ilk çeyreğinde uçuşa geçti

Apple AirPods Pro İncelemesi kablosuz kulaklık 2 ios 15

Araştırma şirketlerinin 2020’nin ilk çeyreğiyle ilgili raporları yayımlanmaya devam ediyor. Bu raporların en yenilerinden birisi de giyilebilir ürün kategorisine ışık tutuyor. IDC’nin imzasını taşıyan rapor, giyilebilir ürün satışlarının belirgin bir ölçüde arttığını gösteriyor. Bu artıştaki itici güç olarak ise kablosuz kulaklık modelleri ön plana çıkıyor.

Kablosuz kulaklıkların popülaritesinin artmasına çok da şaşırmamak gerekiyor. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle pek çok kişinin evden çalışmak zorunda kalması; üretkenliği artıracak ve çalışmayı kolaylaştıracak kişisel ses ürünlerine olan ilgiyi artırmıştı. Uzun süre boyunca video konferans yapmak veya telefonda konuşmak, AirPods ve türevi kablosuz kulaklıkları daha çekici hâle getirmiş durumda.

Rakamlar da bu tabloyu destekliyor. 2019’un ilk çeyreğinde 13.3 milyon giyilebilir ürün sevkiyatı yapan Apple, 2020’nin ilk çeyreğinde bu sayıyı 21.2 milyona çıkarmayı başardı. Yüzde 59.9’luk bir sevkiyat artışı gören şirketin pazar payı da yüzde 23.7’den yüzde 29.9’a yükseldi.

Kablosuz kulaklık satışları yılın ilk çeyreğinde uçuşa geçti

Listenin ikinci sırasında yıllık bazda yüzde 56.4 oranında bir artışla 10.1 milyon giyilebilir ürün sevkiyatı gerçekleştiren Xiaomi bulunuyor. Üçüncü sırada yer alan Samsung’un giyilebilir ürün satışlarında ses ürünlerinin payı yüzde 74’e çıktı. Sevkiyatlarını yüzde 71.7 oranında artıran Samsung, 2020’nin ilk üç ayında 8.6 milyon ürün sevkiyatı gerçekleştirdi.

Yukarıda verdiğimiz rakamlar, tüm giyilebilir ürünleri kapsıyor. Ancak kablosuz kulaklık ve türevi ürünlerin satışlarındaki artış, sadece akıllı saat satışlarına odaklanan rakamlara bakıldığında da net şekilde anlaşılıyor. IDC’nin verilerine göre, Apple’ın Apple Watch satışları bir yıl önceye kıyasla yüzde 2.2 oranında azaldı. AirPods ve Beats markalı kablosuz kulaklıklara olan ilgi, Apple’ın saat satışlarındaki düşüşü fazlasıyla telafi etmesini sağlamışa benziyor.

Kablosuz kulaklık satışları yılın ilk çeyreğinde uçuşa geçti

İLGİLİ HABERLER