Teknoloji

Jony Ive ve OpenAI CEO’su yapay zekâlı bir cihaz üstünde çalışıyor

jony ive

Apple‘ın eski tasarım şefi Jony Ive, şirketin pek çok önemli projesinin arkasındaki isimlerden biri olarak teknoloji dünyasında ün kazanmıştı. 2019’da Cupertino merkezli şirketten ayrılan Ive, LoveForm isimli bir şirket kurmuş; Airbnb ve Ferrari gibi önemli markalarla birlikte çalışmıştı. Yeni bir habere göre, Ive şimdi de OpenAI CEO’su Sam Altman ile yeni bir “yapay zekâ donanımı” projesi için görüşüyor.

The Information’ın haberinde Ive’ın Altman ile yeni bir yapay zekâ cihazı üstüne görüştüğü belirtilirken, bu cihazın neye benzeyeceği ve amacının ne olacağı şu an için belirsizliğini koruyor. Ancak kaynaklar, ikilinin “yapay zekâ çağı için yeni bir donanım” geliştirmeyi hedeflediğini ifade ediyor.

Ive ve Altman arasındaki görüşmelere aynı zamanda yatırımcı yönüyle tanınan Japon mobil operatörü SoftBank’in CEO’su Masayoshi Son’un da dahil olduğu belirtiliyor. Haberde OpenAI’ın bu proje için aralarında Microsoft ve Khosla Ventures’ın da olduğu yüksek profilli yatırımcılardan şimdiden 11 milyar dolar kaynak bulduğu bilgisi de yer alıyor.

OpenAI, popüler yapay zekâ sohbet botu ChatGPT’nin geliştiricisi olarak geniş kitlelerce tanınmıştı. ChatGPT’nin başarısı şirket için yeni iş birliklerinin de kapısını açmıştı. Örneğin, Microsoft ChatGPT’yi kendi yazılımına entegre etmişti. Apple’ın da ChatGPT’ye rakip olacak bir yazılım için şirket içinde çalışmalar yürüttüğü söyleniyor.

Söylentilere göre, şirket kendi bünyesinde “Apple GPT” adıyla anılan yapay zekâlı bir sohbet botu geliştiriyor. Bu bot çok sayıda makine öğrenmesi projesinden yararlanıyor. Ancak şirketin kendi yapay zekâ teknolojisini test ettikten sonra OpenAI’ın teknolojilerini kullanması için ticari bir anlaşma yapabileceği de söylentiler arasında yer alıyor.

Jony Ive ve Apple rakip olabilir mi?

Jony Ive’ın Apple’a rakip olacak veya Apple tarafından lisanslanabilecek bir teknoloji üstünde çalışmasının ilginç bir durum olacağı söylenebilir. Tecrübeli tasarımcı, 2019’da Apple’dan ayrıldıktan sonra 2022’ye kadar eski şirketine danışmanlık vermeyi sürdürmüştü. Ancak Apple ve Ive arasındaki iş birliği 2022’de sona ermişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER