DosyaManşetler

Apple, macOS Sonoma güncellemesini bugün resmen yayınlıyor: İşte bilmeniz gerekenler

macos sonoma

26 Eylül Salı günü, yani bugün akşam saatlerinde resmen yayınlanacak olan Apple macOS Sonoma‘da neler yenilikler var ve güncelleme öncesi Mac’inizi nasıl hazırlarsınız? İşte detaylar…

macOS Sonoma güncellemesinde neler var?

macOS Sonoma, birkaç dikkat çekici yenilik getiriyor. İlk olarak, yeni Kilitli Ekran, kullanıcıların iPhone ve iPad’lerde bulduklarına benzer bir deneyim sağlıyor. Bununla birlikte, macOS Sonoma’nın getirdiği 100’den fazla yeni duvar kağıdı, Kilitli Ekranı bir ekran koruyucu haline geliyor. Bu duvar kağıtlarından bazıları Apple TV’nin havadan ekran koruyucularından geliyor.

Kullanıcılar artık araç takımlarını Bildirim Merkezinde tutmak yerine masaüstüne yerleştirebilecekler. Ayrıca Apple, tüm pencereleri gizlemeyi ve sadece duvar kağıdına tıklamakla masaüstünü göstermeyi kolaylaştırdı. iOS 17 ve iPadOS 17’ye benzer şekilde, macOS 14 etkileşimli araç takımları sunuyor.

macos sonoma
macos sonoma

FaceTime kullanıcıları, video aramalarında 3D efektler göstermek için ellerini kullanabilir. Ekranını paylaşırken resmini havada duruyormuş gibi göstermek için de yeni efektler mevcut.

macos sonoma

Ayrıca oyun tutkunlarının ilgisini çekecek yenilikler de var. macOS Sonoma’da, daha iyi performans için bir Oyun Modu ve Windows oyunlarını macOS’ta çalıştırmak için yeni bir API sunuluyor. Öte yandan Sonoma güncellemesi, iMessage’da yeni etiketler, geliştirilmiş web uygulaması desteği ve daha iyi bir otomatik düzeltme klavyesi gibi iOS 17’nin bazı özelliklerini de getiriyor.

Mac’inizi macOS Sonoma’ya güncellemeden önce neler yapmalısınız?

Yeni macOS’a geçmeyi düşünüyorsanız, öncelikle uyumluluğu kontrol etmek çok önemlidir çünkü yeni işletim sistemi versiyonu bazı eski Mac’lerle uyumlu olmayabilir. macOS Sonoma ile uyumlu olan Mac bilgisayarları şunlardır:

iMac 2019 ve sonrası
iMac Pro 2017
Mac Pro 2019 ve sonrası
Mac Studio 2022 ve sonrası
MacBook Air 2018 ve sonrası
MacBook Pro 2018 ve sonrası
Mac mini 2018 ve sonrası

Hangi Mac’e sahip olduğunuzu masaüstündeyken sol üst köşedeki Apple menüsünden görebilirsiniz. Buna tıklayın, daha sonra da “Bu Mac Hakkında” seçeneğine tıklayın.

Uygulamalarınızı güncelleyin

Yeni macOS sürümleri genellikle, üçüncü taraf uygulamalar için yeni işlevsellikler sağlayan yeni API’ler sunar. Ancak bu özelliklerden yararlanmak için uygulamaların güncellenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yeni macOS, bazı uygulamaların desteğini durdurabilir.

Mac’inizde yüklü olan tüm uygulamaları güncellemeniz önemlidir. Bu, uygulamaların macOS Sonoma ile kusursuz çalışırken işletim sisteminin yeni özelliklerinden yararlanmasını sağlar.

App Store üzerinden yüklenen uygulamaları, App Store’u açarak ve ardından Güncellemeler menüsüne tıklayarak manuel olarak güncelleyebilirsiniz. Ancak, diğer yöntemlerle yüklenen üçüncü taraf yazılımınız varsa, her uygulamayı açıp yeni bir sürümün olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

Gereksiz verileri temizleyin

Eğer Mac’inizi uzun süredir kullanıyorsanız, içinde eski veya gereksiz dosyalar olabilir. macOS güncellemeleri genellikle büyük dosya boyutlarında gelir, bu yüzden yeni güncellemeyi yüklemek için Mac’inizin dahili depolama alanını temizlemeniz gerekebilir.

Mac’inizi yedekleyin

Herkes Mac bilgisayarını yedeklemiyor olabilir, ancak güncelleme süreci her zaman beklendiği gibi işlemeyebilir ve Mac’inizi geri yüklemeniz gerekebilir. Böyle durumlarda, bir yedeğinizin olması son derece önemlidir. iCloud’a en önemli belgelerinizi, fotoğraflarınızı, notlarınızı ve kişilerinizi kaydedebilirsiniz.

Yukarıdaki tüm önerilere uyduysanız, macOS Sonoma güncellemesi yayınlandıktan hemen sonra. Sistem Ayarları uygulamasını açarak ve Genel menüsünden Yazılım Güncelleme‘yi seçerek Mac’inizde macOS Sonoma’yı güvenle yükleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER