Manşetler

Jony Ive Apple’daki resmi görevinden ayrılıyor

jony ive

Apple’ın baş tasarım sorumlusu olan Jonathan Ive şirketten ayrılıyor. Bu durum, aralarında iPhone’un da bulunduğu,  teknolojinin en etkili ürünlerinden bazılarını hazırlamak için harcanmakta olan mesainin sonuna gelindiğini gösteriyor.

Jony Ive, Apple’daki resmi görevinden ayrılarak kendi tasarım şirketini kuruyor. Bu şirketin ana müşterilerinden bir tanesi de Apple olacak. Şirketin adı LoveForm ve Ive’a yeni girişiminde ünlü tasarımcı Marc Newsom eşlik ediyor.

İdari yönetici pozisyonundan ayrılmasına rağmen, Ive ve Apple, bir dizi projede birlikte çalışmayı sürdürecek.

Apple CEO’su Tim Cook konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “Apple, doğrudan onunla özel projeler üzerinde çalışarak ve oluşturduğu mükemmel ve tutkulu tasarım ekibinin devam eden çalışmaları sayesinde Jony’nin yeteneklerinden yararlanmaya devam edecek.” dedi. “Uzun yıllar birlikte çalıştıktan sonra, ilişkimizin gelişmeye devam etmesinden dolayı mutluyum ve Jony ile uzun süredir çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Jonathan Ive dünyanın en saygın endüstriyel tasarımcılarından bir tanesi. Çeşitli Mac bilgisayarları, iPhone, iPad, Apple Watch ve dahası onun elinden çıktı. Aynı zamanda şirketin uzay gemisi görünümündeki Apple Park yerleşkesini de o tasarladı.

Yakın zamanda Jony Ive, bu yılın ilerleyen aylarında satışa çıkacak yeni Mac Pro’nun tasarım videosunu da seslendirmişti. Donanım tasarımına ek olarak, Ive Apple’ın yazılımının yeniden şekillendirilmesi için de çalışmıştı. 2013’te kapsamlı bir yenilemeden geçen iOS 7’nin arkasında o vardı. Benzer bir çalışmayı şimdi macOS olarak bilinen Apple’ın masaüstü işletim sistemi için de gerçekleştirmişti.

Apple, endüstriyel tasarımdan sorumlu müdür yardımcısı Evans Hankey ve insan arayüz tasarımı müdür yardımcısı Alan Dye’ın Jeff Williams’a raporlayacağını açıkladı. Williams, bundan böyle zamanının büyük çoğunluğunu Apple’ın tasarım stüdyosunda, tasarım ekibiyle birlikte harcayacak.

“Neredeyse 30 yıl süren ve sayısız projenin ardından Apple’da; eşi olmayan bir tasarım ekibi, süreci ve kültürü oluşturmak için yaptığımız uzun süren çalışmadan çok gurur duyuyorum.” dedi Ive. “Bugün Apple, tarihinin herhangi bir noktasında olduğundan daha güçlü, daha canlı ve daha yetenekli. Ekip, en yakın işbirlikçilerim arasında yer alan Evans, Alan ve Jeff’in mükemmel liderliği altında kesinlikle başarılı olacak. En yakın arkadaşlarım olan Apple’daki tasarımcı meslektaşlarıma büyük güvenim var ve önümüzdeki yıllarda da onlarla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Ive, 1997 yılında neredeyse batmak üzere olan kurduğu şirketine geri dönen Steve Jobs ile yakın bir iş ilişkisi geliştirmekle kalmamıştı. Bu ilişkiyi özel hayatına da taşımıştı. İkilinin birlikte tasarladığı ilk ürünlerden bir tanesi 1998 model iMac olmuştu. Bu da şimdi dünyanın en çok bilinen teknoloji şirketi olmaya uzanan yolda bir başlangıç noktası teşkil etmişti. Ive yıllar boyu Apple’ın en yeni ürünlerinin tanıtım videolarında boy gösterdi. Ancak son zamanlarda videolardaki görünürlüğü azalmıştı. Ancak sesiyle videolara katkıda bulunmayı sürdürüyordu.

Detaylar geliyor…

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER