Manşetler

Jolla Tablet Ön İnceleme

jolla-tablet-on-inceleme-7

Nokia’dan ayrılan bir ekibinin kurduğu ve MeeGo’nun köklerinden geliştirdiği Sailfish OS mobil işletim sistemiyle piyasanın hakim mobil işletim sistemlerine alternatif bir iş ortaya koymak için çalışan Jolla, geçtiğimiz aylarda Jolla Tablet’i duyurmuş ve bu tabletin üretimini gerçekleştirmek için bir bağış kampanyası açmıştı. Bu kampanya sadece iki saat içinde hedefine ulaşmış ve Jolla bu Sailfish OS tabanlı tableti üretmek için aradığı kaynaktan daha fazlasına erişmişti.

jolla-tablet-on-inceleme-11jolla-tablet-on-inceleme-18Mobil Dünya Kongresi’nde Jolla standını boş geçmedik ve haberlerini sıklıkla aktardığımız Jolla Tablet’i bizzat deneyimleme fırsatı elde ettik. 7.85 inç, 2048 x 1536 piksel çözünürlüklü ekran, Intel Atom işlemci, 2 GB RAM, 32 veya 64 GB dahili depolama seçenekleri, microSD kart yuvası, 5 megapiksel arka kamera ve 2 megapiksel ön kamera barındıran Jolla Tablet’in plastik gövdesi oldukça ergonomik, rahat şekilde tutuluyor ve kullanılıyor.

Jolla Tablet’in ön yüzünde ekrandan başka herhangi bir buton bulunmuyor. Sailfish OS kullanıcı arayüzünde gezinti parmak hareketleriyle gerçekleştiriliyor. Çoklu görev ekranı aynı zamanda ana ekran görevi görüyor. Burada çeşitli ayarlar ve en son açılan uygulamalar küçük pencerelerle gösteriliyor, bunlar arasında kolaylıkla geçiş yapmak mümkün oluyor. Tableti yatay veya dikey yönde tutun, parmağınızı ekranın sağından veya solundan ortaya doğru sürüklediğinizde ana ekrana ulaşıyorsunuz.

Ana ekrandayken parmağınızı sağa doğru sürüklediğinizde sol kenardan beliren arayüz başlangıç arayüzü niteliğini taşıyor. Burada saat, hava durumu, en son e-posta, Twitter, Facebook ve bunun gibi uygulama ve kaynaklara ait bildirimlere, aynı zamanda kablosuz bağlantılar için hızlı ayarlara ulaşmak mümkün oluyor. Bu ekrandayken parmağınızı ekranın üstünden aşağı doğru sürükleyerek bildirimleri temizleyebilirsiniz.

jolla-tablet-on-inceleme-3jolla-tablet-on-inceleme-10Yine ana ekranda bulunurken parmağınızı sola doğru sürüklediğinizde iş ortakları için özel olarak ayrılmış alana erişiyorsunuz. Jolla, tabletini çeşitli markaların veya şirketlerin işbirliğine açıyor ve onların kendi uygulamalarını bu alanda sürekli ve hızlı şekilde erişilebilir hâle getiriyor. Bizim incelediğimiz tablette bu alan Deezer müzik uygulamasına ayrılmıştı.

Herhangi bir ekranda veya uygulamadayken parmağınızı ekranın altından ortasına doğru yukarı sürüklediğinizde karşınıza uygulama menüsü çıkıyor. Jolla Store üzerinden yeni uygulama ve oyunlar yüklenebiliyor, ancak Jolla Tablet’i kullanışlı kılacak olan unsur Android uygulamalarını çalıştırabilmesi olacak. Sailfish OS’te bulunan Android emülatörü sayesinde Android uygulamaları bir Android telefonda olduğu gibi çalıştırılıyor. Google Play erişimi veya Google servislerinden yararlanma söz konusu olmayacak, ancak isteyenler Yandex.Store veya alternatif uygulama mağazalarını, hatta Google Play Store’u da Jolla Tablet’e yükleyip Android uygulamalarını indirebilecek.

Ana ekrandayken parmağınızı yukarıdan aşağı doğru sürüklediğinizde karşınıza bir menü çıkıyor. Sessiz, Parti, İş ve Dışarı gibi farklı modlar burada görüntüleniyor ve her birisine geçiş yaptığınızda ona uygun duvar kağıdı, hızlı erişim kısayolları ve ayarlarla Jolla Tablet düzenleniyor. Bu, Jolla Tablet’in hayatın her alanında kullanılabilecek bir tablet olduğunu gösteriyor.

Jolla bir alternatif oluşturmak için sıkı şekilde çalışıyor ve bu noktada Intel’den de önemli destek görüyor. Her ne kadar cihazı çıkarsa da, Jolla bir yazılım şirketi ve amacı Sailfish OS’i daha da geliştirip piyasanın hakim oyuncularına alternatif bir ürün hâline getirmek. Bu arada ürettikleri cihazlar da fena sayılmaz. İncelediğimiz Jolla Tablet sağlam, iyi bir işçilikten geçtiği belli olan, ekranı, işlemcisi ve diğer unsurlarıyla kaliteli görünen bir tablet. İşleri kolay değil, ancak Android emülatörünü düzgün çalıştırıp mevcut Android uygulama ve oyunlarını düzgün çalıştırmayı başarabilirlerse bir şansları olabilir gibi görünüyor.

Bu arada Jolla Tablet için Indiegogo kampanyası yoğun istek üzerine devam ediyor. Tabletin 64 GB’lık versiyonuna 249 dolar bağışta bulunanlar erişebilecek. Haziran ayında başlayacak piyasa satışlarıyla birlikte aynı tablet 299 dolara satılacak.

Gelecekte Jolla ve Sailfish OS ile ilgili haberleri Teknoblog’da görmeye devam edeceksiniz.

İLGİLİ HABERLER