Teknoloji

Japonya telefon numaralarını uzatıyor

japonya

Japonya İletişim Bakanlığı, 11 haneli telefon numaralarının 2022 itibarıyla tükenme ihtimali nedeniyle 14 haneli 10 milyar telefon numarası oluşturmaya hazırlanıyor. Japan Times gazetesinde yer alan habere göre; bakanlığın konuyla ilgili olarak hazırladığı teklif, ülkenin en büyük üç mobil operatörü olan NTT Docomo, KDDI ve SoftBank tarafından da onaylandı. Yeni telefon numaralarının 2021 bitmeden önce hazır hâle gelebileceği ifade ediliyor.

Yeni oluşturulacak 10 milyar telefon numarası “020” ile başlayacak. Bu ön ek ülkede hâlihazırda Nesnelerin İnterneti cihazları için kullanılıyor. 020 kodu 2017’de kullanıma açılmasına rağmen, 80 milyon nüfuslu ülkede bu koddan yararlanan 32.6 milyon kişi bulunuyor. Japonya’da 5G şebekesinin 2020’de faaliyete geçmesiyle birlikte ülkedeki bağlı cihaz sayısının artması ve 020 ile başlayan telefon numaralarını kullananların da çoğalması bekleniyor.

Telefon numaralarının tükenmesinin sadece Japonya’ya özgü bir durum olmadığını belirtmek gerekiyor. Benzer bir problem 2014’te İngiltere’de de baş göstermiş ve bazı bölgelerdeki kullanıcıların yerel aramalarda bile beş haneli alan kodunu kullanması zorunlu hâle gelmişti. İngiltere’nin telekomünikasyon düzenleme kurulu Ofcom, bir süre önce IP tabanlı telefon şebekelerine geçilmesi çerçevesinde alan kodlarından tamamen kurtulmanın mümkün olup olmadığını araştırmaya başlamıştı.

5G şebekelerinin faaliyete geçişi ve Nesnelerin İnterneti cihazlarının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte bu sorunun Japonya dışındaki ülkelerde görülmesi ihtimali de oldukça yüksek. Daha uzun telefon numaralarının kullanımı, insanlar tarafından asla aranmayacak Nesnelerin İnterneti cihazları için doğru bir formül gibi görünüyor. Ancak geleneksel telefonlar için bir çözüm bulmak gerektiğinde bu süreç daha zorlu olacağa benziyor.

İLGİLİ HABERLER